Κάθε μέρα 1000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν κατά τον τοκετό

Κάθε μέρα 1000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν κατά τον τοκετό

Η γέννα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για τις ζωές των γυναικών και των μωρών τους

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) υπογραμμίζει το γεγονός ότι πάρα  πολλές γυναίκες συνεχίζουν να πεθαίνουν κατά τον τοκετό από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

Η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Μητρική θνησιμότητα: Μια αναστρέψιμη κρίση» περιγράφει αναλυτικά με ποιο τρόπο η παροχή επείγουσας μαιευτικής περίθαλψης σε εγκύους που ζουν σε πλαίσιο μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και να σώσει τις ζωές των γυναικών.

Μετά από χρόνια επέκτασης των δικών τους προγραμμάτων με στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εγκύων γυναικών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή στην έλλειψη επείγουσας μαιευτικής φροντίδας σε διάφορες κρίσεις.

Η συγκεκριμένη έκθεση εξετάζει την κατάσταση των εγκύων γυναικών σε 12 χώρες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, συμπεριλαμβανομένων του Πακιστάν, της Σομαλίας, του Νοτίου Σουδάν και της Αϊτής, και υπογραμμίζει την ανάγκη για παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας ειδικά σε περίπτωση επιπλοκών.

«Ξέρουμε ότι στο 15% όλων των κυήσεων παγκοσμίως προκύπτει μια σοβαρή επιπλοκή που απειλεί τη ζωή της γυναίκας», δήλωσε η Kara Blackburn, Σύμβουλος Υγείας Γυναικών στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε ποιοτική επείγουσα μαιευτική φροντίδα είτε ζουν στο Σίδνεϊ, είτε στο Πορτ-ο-Πρενς είτε στο Μογκαντίσου-η πραγματικότητα είναι η ίδια είτε σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο σε μια διεθνή πόλη είτε σε μια εμπόλεμη ζώνη, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό είτε κάτω από ένα πλαστικό κάλυμμα μετά από έναν καταστροφικό σεισμό».

Κάθε μέρα 1000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν κατά τον τοκετό ή από μια σχετική με αυτόν επιπλοκή. Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια ειδικευμένων μαιών και έχοντας πρόσβαση σε κατάλληλα φάρμακα και εξοπλισμό, οι ζωές των γυναικών και των μωρών τους μπορούν να σωθούν.

Η γέννα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για τις ζωές των γυναικών και των μωρών τους με τους περισσότερους μητρικούς θανάτους να συμβαίνουν λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό, συχνά εξαιτίας επιπλοκών που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ως ιατρική οργάνωση που παρέχει επείγουσα βοήθεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μειώσουν τη μητρική θνησιμότητα στη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων, και έχουν επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποδομής τους με στόχο να παρέχουν δωρεάν επείγουσα μαιευτική περίθαλψη που μπορεί να σώσει πολλές γυναικείες ζωές.

«Είναι τραγικό το γεγονός ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε τόσες πολλές γυναίκες να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, τη στιγμή που ξέρουμε ότι η παροχή ποιοτικής φροντίδας μπορεί να επηρεάσει άμεσα και καθοριστικά την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής», συμπληρώνει η κα Blackburn. «Πρέπει να υπενθυμίζουμε συνεχώς στους εαυτούς μας ότι ο θάνατος μιας μητέρας είναι ένας θάνατος που μπορεί να αποφευχθεί».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν μαιευτική περίθαλψη σε 30 περίπου χώρες. Το 2010, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοήθησε να έρθουν στη ζωή πάνω από 150.000 παιδιά.

Διαβάστε την έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: «Μητρική θνησιμότητα: Μια αναστρέψιμη κρίση»

Image:babymed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *