Το μητρικό γάλα βοηθάει στο παιδικό στρες

Το μητρικό γάλα βοηθάει στο παιδικό στρες

Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με μητρικό γάλα ανταποκρίνονται καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες σε σχέση όσα δεν έχουν θηλάσει, σύμφωνα με Σουηδική έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Οι ερευνητές έδωσαν ερωτηματολόγια σε δασκάλους και γονείς και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν σε κλίμακα ως το 50 το στρες των παιδιών. Οι γονείς έδωσαν στοιχεία για δυσάρεστα γεγονότα, όπως το διαζύγιο, τα οποία συνέβησαν όταν τα παιδιά βρίσκονταν στην ηλικία των 5 έως 10 ετών.

Σε δείγμα 8958 παιδιών, φάνηκε ότι το μητρικό γάλα ωφέλησε τα παιδιά εφοδιάζοντας τα με καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης γεγονότων, όπως το διαζύγιο των γονέων.

Ελήφθησαν υπόψη αρκετοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το στρες των παιδιών, όπως το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των γονιών, η κατάθλιψη της μητέρας και το κάπνισμα. Ωστόσο παρά τους παράγοντες αυτούς, τα παιδιά που ανατράφηκαν με μητρικό γάλα εμφάνισαν καλύτερη προσαρμογή στις δύσκολες περιστάσεις.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η στενή σωματική επαφή μητέρας και νεογνού κατά τη διάρκεια του θηλασμού πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο και να εξηγεί το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με την καλύτερη προσαρμογή στις  στρεσογόνες συνθήκες.

Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι ο θηλασμός βοηθά στην ανάπτυξη “μονοπατιών” στον εγκέφαλο τα οποία είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων αργότερα.

Το αν η καλύτερη αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων στη ζωή οφείλεται στην ίδια την πράξη του θηλασμού με την αίσθηση ασφάλειας που δίνει ή σε ουσίες που περιέχονται στο γάλα, θα φανεί με περαιτέρω έρευνα.


Πηγή: iatronet
Image: erikadevine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *