Πρόβλημα με το θηλασμό νεογνού

Απαντά η Δέσποινα Τσακίρη
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.despoinatsakiri.gr

Καλή σας μέρα!
Το όνομά μου είναι Μένια, έχω και εγώ ένα πρόβλημα με τον θηλασμό και φυσικά πολλές απορίες.

Το μωράκι μου είναι μόλις 8 ημερών. Από την πρώτη μέρα στο νοσοκομείο θήλασα το μωρό με αποκλειστικό θηλασμό. Τις πρώτες μέρες ήταν στο στήθος πολλές, πολλές ώρες
με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι θηλές μου πάρα πολύ, να κλαίω από τον πόνο και μια μαία μου πρότεινε να πάρω θήλαστρο για να επουλωθούν οι πληγές μου και μετά να συνεχίσω τον θηλασμό.

Της έδινα το γάλα που μάζευα συν το ξένο σύνολο 60γρ. Μέτα από 2 μέρες οι θηλές μου ήταν καλύτερα και την βάζω 20′ από το ένα στήθος 20′ από το άλλο και 30γρ ξένο. Έχω αρκετό γάλα.

Το πρόβλημα μου είναι ότι η μικρή 2 στις 3 φορές έχει ανησυχία μετά κλαίει πολύ και καταλαβαίνω ότι δεν έχει χορτάσει, την βάζω πάλι στο στήθος όταν την βλέπω ότι δεν αντέχει και μπορεί να κάτσει πάλι πολύ ώρα εκεί μέχρι να κοιμηθεί.

Χθες προσπάθησα να την δώσω μόνο από το δικό μου γάλα αλλά μετά από λίγο που την είχα στο στήθος (δεν το κάνει πάντα) άρχισε ενώ ήταν στο στήθος κολλημένη να το τραβάει αριστερά-δεξιά λες και θα το έσκιζε, αναγκαστικά μετά από 10 λεπτά της έδωσα συμπλήρωμα. Έχει πολύ έντονη ανησυχία και γκρίνια.

Για παράδειγμα χθες στης 17:10 της έδωσα 20′-20’+30 ξένο μετά μέχρι της 19:00 ήταν στο στήθος μου την έκανα μπάνιο μετά ήθελε πάλι να φάει την έβαλα στο στήθος μέχρι της 21:00 μετά έκλαιγε πολι και ψάχνονταν όπου της έδωσα 30 ξένο μετά πάλι είχε το στόμα ανοιχτό και έψαχνε και εκλεγε με αποτέλεσμα να την βάλω στο στήθος και πάλι όπου το άφησε 11:00!!!!!!!!!!

Δεν ξέρω τι να κάνω έχω πελαγώσει πραγματικά. Ίσως κάποια στιγμή να πελαγώσω και να σταματήσω τον θηλασμό και αυτό δεν το θέλω με τίποτα.

Ο παιδίατρος είναι στο εξωτερικό μέχρι την επόμενη βδομάδα και τα έχω παίξει. Τί κάνω λάθος;;; γιατί ενώ τρώει συμπλήρωμα ζητάει μετά και άλλο;;;

Βοηθήστε με σας παρακαλώ. Αναμένω την απάντηση σας!
Μένια Κ., Θεσσαλονίκη

14/02/2012

Kαλημέρα!
Λοιπόν, το παιδάκι σου βρέχει τις πάνες του και κάνει και κενώσεις, που σημαίνει οτι δεν πεινά – τρώει αρκετά!

Το πρόβλημα όπως το περιγράφεις, μοιάζει να είναι η σύγχυση θηλών. Όταν δίνουμε ξένο γάλα, δυστυχώς μπερδεύουμε τα μωρά, διότι η θηλή του μπιμπερό “τρέχει” γρήγορα και εξ’αρχής, σε αντίθεση με τη θηλή του στήθους που αναβλύζει γάλα, και μάλιστα όχι αμέσως. Το καλό βέβαια με το μωράκι σου είναι ότι στο στήθος ησυχάζει, και κάθεται αρκετή ώρα (ως τις 11!).

Το μωρό έχει μπερδευτεί: μια στήθος, μια ψεύτικη θηλή. Άρα για αρχή, εμείς προτείνουμε να δίνεις το γάλα που έχεις μαζέψει με το θήλαστρο ή το ξένο, με σύριγγα εικοσάρα και όχι με μπιμπερό. Ακόμα και μικρό ποτηράκι μπορείς να χρησιμοποιήσεις, οτιδήποτε αρκεί να μην βάζεις μπιμπερό, γιατί μετά το παιδί θα πιπιλά το στήθος σου και θα το πληγώνει.

Οι πληγές δημιουργούνται από λάθος θέση μαμάς-παιδιού, όταν δηλαδή το παιδί δεν έχει βεντουζάρει καλά στη θηλή και μπαίνει αέρας. Επίσης όταν πιάνει μόνο το προεξέχον κομμάτι της θηλής και όχι όλη τη θηλαία άλω. Πρόσεξέ τα αυτά, και όταν αρχίζει να σου τραβά τη θηλή, αμέσως θα βάζεις το δάχτυλό σου σαν γάντζο στο στόμα του παιδιού, αυτό θα το πιάνει με τα ούλα του, και μετά θα μπορείς να τραβήξεις τη θηλή σου έξω αναίμακτα!

Λες οτι τρώει 20′-20′ και μετά δίνεις ξένο. Γιατί δεν δοκιμάζεις να αφήνεις το παιδί στο 1 στήθος όση ώρα θέλει (και πάνω από 20′); Και μετά στο άλλο πάλι όση ώρα θέλει… Αυτό προσπαθεί να μάθει να θηλάζει, είναι ακόμα μικρό, μόνο 8-9 ημερών! Όσο πιο πολύ το βάζεις, τόσο γάλα θα κατεβάζεις (ίσως γι’αυτό να κλαίει καμιά φορά στο στήθος, να έχει μειωθεί το γάλα )…

Η ώρα που δίνουμε ξένο γάλα στο παιδί, είναι ώρα κλεμμένη από το στήθος: αυτά τα 15 λεπτά του μπιμπερό, θα τα χρησιμοποιούσε το παιδί για να τραβήξει γάλα από το στήθος. Είναι σαν να δίνεις μειωμένο σήμα παραγωγής στον εγκέφαλό σου. Όση ώρα θέλει το παιδί το αφήνουμε, μην ανησυχείς, αυτό κρατά λίγες μέρες, με την προϋπόθεση να μη δίνεις μπιμπερό και το μπερδεύεις.

Άρα αφήνεις το παιδί όση ώρα θέλει, και μην αγχώνεσαι πως πεινά (δεν πεινά καθόλου με τόσες πάνες βρεγμένες!) και του δίνεις τσάμπα ξένο. Το ξένο το δίνουν οι μαμάδες από άγχος και μόνο. Δε χρειάζεται καθόλου, και μπορείς από σήμερα να μην ξαναδώσεις. Καλύτερα να βγάζεις λίγο με το θήλαστρο και να το έχεις στο ψυγείο για ώρα ανάγκης/μεγάλου άγχους (το θήλαστρο κατεβάζει και γάλα) παρά να δίνεις ξένο!!!!!

Καλή επιτυχία! Να έχεις υπομονή και να μην κόψεις το θηλασμό, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και στο παιδί σου!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *