Πότε πρέπει να επαναληφθεί η καμπύλη σακχάρου μετά από τον τοκετό; Επηρεάζει ο θηλασμός τις τιμές;

Πότε πρέπει να επαναληφθεί η καμπύλη σακχάρου μετά από τον τοκετό; Επηρεάζει ο θηλασμός τις τιμές;

Απαντά ο Στέλιος Ι. Γρηγοράκης
Ενδοκρινολόγος MD, Phd
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
www.familywellness.gr

Καλησπέρα,
συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σας που κάνετε μέσω της ιστοσελίδας για την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων μαμάδων.

Στην εγκυμοσύνη και εγώ είχα διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.
Ξεκίνησα προσπαθώντας να το ρυθμίσουμε με διατροφή αλλά όσο προχωρούσε η εγκυμοσύνη και παρόλο που οι τιμές ήτανε καλές, φαινότανε ότι ο διαβήτης δεν ρυθμιζόταν γιατί τα αμνιακά υγρά ήτανε στο ανώτατο φυσιολογικό όριο. Έτσι κάπου εκεί στους 8+ μήνες και μετά από κάτι πρόωρες συσπάσεις και ενέσεις κορτιζόνης που πήγαν το σάκχαρο στα ύψη, ξεκίνησα να κάνω και ενέσεις ινσουλίνης.

Όσο προχωρούσε η εγκυμοσύνη, αυξάναμε τις δόσεις ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού κάθε φορά. Τελικά γέννησα στις 38+6 με καισαρική, κράτησαν το μωρό 24 ώρες στην θερμοκοιτίδα για παρακολούθηση και όλα καλά.

Πλέον θηλάζουμε αποκλειστικά (ξεκίνησα την 3η μέρα με αποκλειστικό θηλασμό) και θα ήθελα να ρωτήσω πότε πρέπει να επαναλάβω την καμπύλη σακχάρου. Ο γιατρός μου μου είπε αφού αποθηλάσω ενώ άλλος γιατρός μου είπε στους 3 μήνες (δηλαδή τώρα!).

Ποιος είναι ο ρόλος του θηλασμού σε αυτό το στάδιο, υπάρχει περίπτωση να μην δείξει σωστά η καμπύλη ή δεν έχει τελικά καμία σημασία; Και γιατί κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνεται στις 40 μέρες άλλοι στους 3 μήνες και άλλοι μετά το πέρας του θηλασμού;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Αναστασία Μ., Αθήνα

07/02/2012

Kυρία Αναστασία,


Στο ερώτημα “τι έγινε το σάκχαρο που είχα στην εγκυμοσύνη;”, η μόνη σωστή επιστημονικά απάντηση δίνεται μετά από την καμπύλη σακχάρου, 2 μήνες περίπου (6 –8 εβδομάδες) μετά τοκετό.

Ο λόγος που γίνεται η καμπύλη σε αυτό το διάστημα είναι ότι περίπου κατά τη 5η – 6η εβδομάδα μετά τοκετό, ο μεταβολισμός του σακχάρου πλέον σταθεροποιείται στο κανονικό επίπεδο για εκτός εγκυμοσύνης γυναίκες.

Αλλάζουν οι διαιτητικές συνήθειες της γυναίκας, αυξάνει η δραστηριότητά της, αρχίζει ό θηλασμός και ελαττώνονται οι ορμόνες του πλακούντα. Στα πλαίσια λοιπόν της έγκαιρης αλλά και σωστής διάγνωσης, το νωρίτερο και αξιόπιστο διάστημα για την καμπύλη σακχάρου είναι 6 ως 8 εβδομάδες μετά τοκετό.

Αν και οι πιθανότητες να παραμείνει το υψηλό σάκχαρο και μετά τον τοκετό είναι πολύ μικρές, μόνο η δίωρη καμπύλη με 75 γρ. γλυκόζης, μετά τοκετό, θα μπορεί να εξασφαλίσει ότι πραγματικά δεν υπάρχει παραμένων σακχαρώδης διαβήτης. Η καμπύλη γίνεται λοιπόν άσχετα με το αν θηλάζει η γυναίκα ή όχι.

Προσοχή επίσης γιατί τα όρια του σακχάρου στην καμπύλη είναι διαφορετικά από εκείνα της εγκυμοσύνης:  χρόνος 0, <126 και στις 2 ώρες <200 , (140-200 για διαταραχή ανοχής γλυκόζης) και <140 για το φυσιολογικό όριο.

Τέλος, ακόμη και αν η καμπύλη είναι φυσιολογική απαιτείται η ανά έτος εκτίμηση της κατάστασης για την πιθανότητα διαταραχής του μεταβολισμού του σακχάρου στο  μέλλον.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *