Η άδεια λοχίας έληξε! Πώς συνεχίζω τον θηλασμό;

Η άδεια λοχίας έληξε! Πώς συνεχίζω τον θηλασμό;


Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Καλησπέρα σας,
Συγχαρητήρια για αυτό τον υπέροχο διαδικτυακό τόπο που βοηθάει και ενημερώνει σωστά τις μανούλες και ιδιαίτερα τις νέες μανούλες που καθημερινά τους γεννιούνται όλο και περισσότερα ερωτήματα…

Έγινα μανούλα για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες με φυσιολογικό τοκετό και θήλαζα το μωράκι μου από την πρώτη μέρα. Όμως εδώ και 2 εβδομάδες η άδεια λοχίας μου έληξε και έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά.

Πέρα από τη στενοχώρια αποχωρισμού από το μωράκι μου, το σώμα μου πονάει, γιατί τις ώρες που είμαι στη δουλειά το στήθος μου γεμίζει γάλα και πονάει. Πρέπει να λείπω 6 ώρες από το σπίτι, οπότε το μωράκι μου όσο λείπω πίνει 2 φορές ξένο γάλα και μόλις επιστρέφω το βάζω στο στήθος μου.

Πιστεύετε ότι πρέπει να βγάζω γάλα με το θήλαστρο όσο είμαι στο σπίτι, για να έχει για την επόμενη μέρα, γιατί αλλιώς θα μειωθεί το γάλα μου; Ανησυχώ πολύ, γιατί θέλω να τον θηλάσω όσο περισσότερο γίνεται…

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
Φρόσω Δ, Ρόδος

02/02/2012

Φρόσω,
Η πιο εύκολη λύση και για τα δύο γεύματα που χάνονται όταν βρίσκεσαι στη δουλειά και για την δυσφορία που προκαλείται από τους «γεμάτους» με γάλα  μαστούς κατά τις ώρες που δεν είσαι μαζί με το μωρό, είναι να χρησιμοποιήσεις το θήλαστρο (στην δουλειά) μια φορά κατά την διάρκεια της μέρας (3 ώρες αφού φύγεις από το σπίτι).

Εάν δεν χρησιμοποιήσεις το θήλαστρο όταν είσαι μακρυά από το μωρό, η παραγωγή του γάλακτος θα μειωθεί σ΄αυτό το χρονικό διάστημα.

Το γάλα που αντλείται κατά την διάρκεια της εργασίας σου μπορεί εύκολα να φυλαχθεί και να μεταφερθεί στο σπίτι. Το ίδιο γάλα μπορεί να δοθεί στον γιο σου κατά την επομένη μέρα αντί των γευμάτων με συνθετικό γάλα.

Το μητρικό γάλα μπορεί να φυλαχθεί στους 12°C (σε ειδικές ισοθερμικές σακούλες με παγοκύστες) για μέχρι 24 ώρες.

Εάν αποφασίσεις να μη φυλάξεις το γάλα στην δουλειά, θα μπορούσες ενδεχομένως να έχεις τη αντλία και να την χρησιμοποιήσεις για λίγα λεπτά μόνο για ανακούφιση.

Πολλές εργαζόμενες μητέρες επίσης χρησιμοποιούν το θήλαστρο μια φορά αργά το βράδυ για να αποθηκεύουν το γάλα για τα γεύματα των επομένων ημερών.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την άντληση και την φύλαξη του μητρικού γάλακτος, θα συνιστούσα να κοιτάξεις το πρωτόκολλο #8 της Ακαδημίας Ιατρικής του Μητρικού Θηλασμού (Academy of Breastfeeding Medicine, www.bfmed.org).

Αναφορικά με την ανησυχία σου ότι  δεν θα μπορέσεις να συνεχίσεις να θηλάζεις, θα πρέπει να σε διαβεβαιώσω ότι η παραγωγή του γάλακτος εξαρτάται από την ποσότητα του γάλακτος από  «καταναλώνεται» κατά την διάρκεια της ημέρας.

Όσο συνεχίζεις να θηλάζεις το μωρό σου για όλα τα άλλα γεύματα, θα είσαι σε θέση να διατηρήσεις την παραγωγή του γάλακτος σε αυτό το επίπεδο.

Επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι εάν δίνεις συνθετικό γάλα όσο είσαι στη δουλειά και δεν χρησιμοποιείς θήλαστρο αυτό το χρονικό διάστημα, τότε ακόμη και τις μέρες που δεν δουλεύεις το μωρό πιθανόν θα χρειάζεται συνθετικό γάλα κατά την διάρκεια αυτών των ίδιων ωρών. Το σώμα σου και το μωρό σου θα προσαρμοσθούν στο νέο πρόγραμμα και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το «δέσιμο» που προσφέρει ο θηλασμός.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *