Δεν έχω καταφέρει αποκλειστικό θηλασμό ακόμα

Δεν έχω καταφέρει αποκλειστικό θηλασμό ακόμα

Παιδίατρος,
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Θέλω να θηλάσω το μωρό μου αλλά ακόμα δεν τα έχω καταφέρει.

Γέννησα στις 30/1 με ΚΤ ένα κορίτσι 3780 και το μωρό νοσηλεύτηκε στην ΜΕΝΝ για 8 μέρες (για παλινδρόμηση και μετά για ίκτερο) βγήκαμε από το μαιευτήριο με βάρος 3550 και ίκτερο 13,9.

Στο σπίτι το θήλαζα αποκλειστικά. Στη μονάδα όμως μου είχαν πει να της δίνω και συμπλήρωμα γιατί στον ίκτερο θέλουμε πολλά υγρά. Εγώ δεν το έκανα και μετά από 5 μέρες επιστρέψαμε πάλι στην μονάδα με ίκτερο 18,3!!! Και το χειρότερο 3230 το βάρος της, έμεινε μέσα για άλλες 3 μέρες. Βγήκαμε με ίκτερο 10.9 και βάρος 3600.

Τώρα βγάζω γάλα με το θήλαστρο και επειδή δεν της φτάνει της δίνω και συμπλήρωμα. Τρώει κάθε τρεις ώρες περίπου και έχουμε πάρει βάρος.

Θέλω να μάθω αν θα μπορέσω και με ποιον τρόπο να απαναγαλακτίσω το μωρό μου; Προς το παρόν ακολουθώ τις οδηγίες που έχω βρει στο site σας. Η ανησυχία είναι μεγάλη γιατί το μωρό είναι ήδη 20 ημερών και όλοι μου λένε (παιδίατροι) ότι δεν θα τα καταφέρω.
Μαρία Ν., Πειραιάς

21/02/2012
Αγαπητή φίλη,

είναι τόσο ενθαρρυντικό που παρά τις λανθασμένες οδηγίες που λάβατε στο μαιευτήριο και δυστυχώς την έλλειψη στήριξης από τους επαγγελματίες υγείας εσείς επιμένετε να προσφέρετε στο παιδί σας το αυτονόητο και πολύτιμο δώρο του θηλασμού.

Είμαι πεπεισμένη ότι ακολουθώντας το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού -που θα βρείτε εδώ– και την αμέριστη συμπαράσταση από το περιβάλλον σας (ιδιαίτερα από το σύντροφο σας) θα κατορθώσετε να επαναγαλακτίσετε το μωρό σας.

Το πρώτο βήμα είναι να ενεργοποιήσετε και αυξήσετε σταδιακά τη παραγωγή σας, γεγονός που απαιτεί 1-3 εβδομάδες εντατικής προσπάθειας εκ μέρους σας. Αυτό θα γίνει με την αύξηση της δερματικής επαφής  (skin to skin contact) με το μωρό, του χρόνου που αφήνετε το μωρό πάνω στο στήθος σας ώστε να “προπονηθεί” στις σωστές θηλαστικές κινήσεις, τη διακοπή της πιπίλας και τις συχνές αντλήσεις (>8 φορές το 24ωρο-τουλάχιστον μια φορά το βράδυ) με νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής αντλήσεως.  Φροντίστε τη διατροφή σας αποφεύγοντας τις αδικαιολόγητες και άσκοπες στερήσεις.

Θυμηθείτε την ώρα που κάποιο άλλο πρόσωπο θα ταΐζει το μωρό σας με μπουκάλι (πάντα με τη μέθοδο paced feeding, δηλ το μωρό να είναι πάντα καθιστό  με το μπουκάλι σε μικρή κλίση ώστε το γεύμα να κρατάει περίπου 20 λεπτά) να κάνετε πάντα αντλήσεις με το θήλαστρο από τα δυο στήθη σας ώστε να ενεργοποιείτε το μηχανισμό παραγωγής του γάλακτος.

Eίναι προτιμότερο να δίνονται στο μωρό περισσότερα μπουκάλια με μικρή ποσότητα ξένου γάλακτος παρά λίγα μπουκάλια με μεγαλύτερη ποσότητα (πχ. 6 μπουκάλια των 30 ml αντί για 3 των 90 ml).

Mην απογοητευτείτε αν στην αρχή βγάζετε μικρές ποσότητες με το θήλαστρο -ο σκοπός του θήλαστρου αρχικά είναι να ξεκινήσει το “κινητήρα’ του θηλασμού και προοδευτικά nα αυξήσει  η παραγωγή σας. Επίσης το γάλα που μπορεί να αντληθεί  με το θήλαστρο είναι σαφώς λιγότερο από εκείνο που υπάρχει στο στήθος σας και μπορεί να θρέψει το παιδί σας.

Το δεύτερο βήμα είναι η μείωση των μπουκαλιών και η πλήρη επαναφορά του φυσικού θηλασμού. Και στα δυο βήματα θα σας είναι πολύτιμη η συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σύμβουλου θηλασμού γαλουχίας.

Καλή επιτυχία.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *