Βιταμίνη D και θηλασμός

Βιταμίνη D και θηλασμός

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας,
έχω ένα κοριτσάκι 12 περίπου μηνών που θηλάζω ευτυχώς αποκλειστικά χάρη σε μία φίλη μαία με αγάπη για το θηλασμό και στην ιστοσελίδα σας με τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες σας και τα άρθρα σας, που μου έχουν απαντήσει σε πολλά ερωτήματα  μέχρι σήμερα.

Όταν η κόρη μου ήτανε 3 μηνών και μας επισκέφθηκε η παιδίατρος για την μηνιαία εξέταση της μικρής, μου συνέστησε να της χορηγήσω συμπλήρωμα βιταμίνης D λόγω του το μητρικό γάλα δεν καλύπτει τις ανάγκες της σε βιταμίνη D. Μιλώντας με άλλες θηλάζουσες μητέρες που δεν είχαν δώσει βιταμίνη D στα μωρά τους αποφάσισα να μην δώσω και εγώ.

Τελικά ποια είναι η αλήθεια για τον θηλασμό και την βιταμίνη D; Πρέπει να δίνουμε συμπλήρωμα και αν ναι μέχρι ποια ηλικία του παιδιού;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αριάδνη Σ., Αθήνα

13/02/2012

Αγαπητή Αριάδνη,

Υπάρχουν πολλές καινούριες έρευνες που έχουν ανησυχήσει τον κόσμο για τη βιταμίνη D.

To πρόβλημα υπάρχει γιατί το μητρικό γάλα είναι ικανοποιητικό σε βιταμίνη D μόνο εάν η μητέρα δεν έχει η ίδια έλλειψη.

Με τον φόβο για τον καρκίνο του δέρματος και την χρήση αντηλιακών ακόμη και στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν άτομα που δεν έχουν αρκετή έκθεση στον ήλιο για να παράξουν αρκετές ποσότητες βιταμίνης D η οποία παράγεται στο δέρμα μας όταν εκτεθούμε στον ήλιο.

Εάν αυτό συμβεί σε κάποια έγκυο ή θηλάζουσα μητέρα τότε και το παιδί θα επηρεαστεί. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στα βρέφη που δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η μητέρα να έχει φυσιολογική βιταμίνη D ώστε να είναι αρκετή και η ποσότητα στο γάλα της. Αυτό μπορεί να γίνει με βιταμίνες που παίρνει η μητέρα ή και με προσεκτική έκθεση στον ήλιο. Μπορεί ακόμη να μετρηθεί το επίπεδο βιταμίνης D στη μητέρα.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *