Οι γονείς άνω των 35 ετών, έχουν αυξημένη πιθανότητα σύλληψης παιδιού με αυτισμό

Οι γονείς άνω των 35 ετών, έχουν αυξημένη πιθανότητα σύλληψης παιδιού με αυτισμό

Σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, οι γονείς που είναι άνω των 35 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι ο ίδιος είτε και οι δύο γονείς είναι κάποιας ηλικίας, είτε μόνο ο ένας από τους δύο. Η βιολογική αιτία δεν είναι σαφής ακόμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Θόρλουντ Πάρνερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του ‘Ααρχους, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό επιδημιολογίας “Annals of Epidemiology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέφεραν ότι ”η ηλικία των δύο γονέων δεν φαίνεται να λειτουργεί με συνέργεια, δηλαδή το να έχει ένα παιδί τόσο μεγαλύτερο μπαμπά όσο και μεγαλύτερη μαμά, δεν αυξάνει τον κίνδυνο (αυτισμού) περισσότερο από το να έχει μεγάλη ηλικία μόνο ο ένας από τους δύο”.

Η νέα μελέτη δημιουργεί αμφιβολίες για την έως τώρα υπάρχουσα θεωρία ότι ίσως το σπέρμα ή τα ωάρια ενός μεγαλύτερου γονέα, επειδή έχουν περισσότερες μεταλλάξεις λόγω ηλικίας, αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης παιδιού με αυτισμό.

Αν αυτό συνέβαινε, κατά τους Δανούς ερευνητές, τότε η συνύπαρξη ενός ηλικιωμένου σπέρματος και ενός εξίσου ηλικιωμένου ωαρίου θα έπρεπε να αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο, όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες ηλικίας μεταξύ 35-40 ετών, έχουν έως 28% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες κάτω των 35 ετών. Τα παιδιά που γεννιούνται από μπαμπάδες άνω των 40 ετών, έχουν κίνδυνο μεγαλύτερο κατά 37 έως 55% για ανάπτυξη αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μπαμπά κάτω των 35 ετών.

Όσον αφορά αντίστοιχα τις μητέρες, αν γεννήσουν μεταξύ των 35-40 ετών, το παιδί τους κινδυνεύει περισσότερο κατά 21 έως 37% από αυτισμό, ενώ αν γεννήσουν σε ηλικία άνω των 40 ετών, ο κίνδυνος αυτιστικού παιδιού αυξάνει από 28 έως 65% σε σχέση με όσες γυναίκες γεννάνε σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών – και αυτό άσχετα με την ηλικία του πατέρα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: amna
Image: sheknows

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *