Προγνωστικός δείκτης κινδύνου αποβολής το μήκος του εμβρύου

Προγνωστικός δείκτης κινδύνου αποβολής το μήκος του εμβρύου

Βρετανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως οι έγκυες γυναίκες, των οποίων τα έμβρυα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι λιγότερο ανεπτυγμένα (δηλαδή έχουν μικρότερο μήκος) κινδυνεύουν περισσότερο με αποβολή.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 500 εμβρύων, που είχαν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεγονός που επέτρεπε να είναι γνωστή η ακριβής ηλικία τους.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ, με επικεφαλής την ινδικής καταγωγής δρα Σιάμαλι Σουρ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας στο Λιντς, διαπίστωσαν ότι το 78% των αποβολών έως την 12η εβδομάδα της κύησης αφορούν έμβρυα που, από άποψη μήκους (ύψους), ανήκουν στο 5% των πιο μικρόσωμων μεταξύ του συνόλου.

Μέσω υπερήχων, οι ερευνητές μετρούσαν το μήκος των εμβρύων και, έτσι, ήσαν σε θέση να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός σωματικής ανάπτυξης ενός εμβρύου έως το πρώτο τρίμηνο, αποτελεί προγνωστικό δείκτη κινδύνου για την πιθανότητα αποβολής στη συνέχεια.

Το 98% των εγκύων που δεν απέβαλαν, είχαν έμβρυο με φυσιολογική σωματική διάπλαση, ενώ το 78% των αποβολών αφορούσαν έμβρυα με ελλιπή ανάπτυξη.

Όμως, στην περίπτωση των διδύμων εμβρύων, μόνο το 28,6% των κυήσεων που κατέληξαν σε αποβολή, αφορούσαν έμβρυα με καθυστερημένη ανάπτυξη.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένα έμβρυο παραμένει αφύσικα μικρόσωμο κατά τα πρώτα στάδια της κύησης.

Η αιτία μπορεί να είναι κάποια ανωμαλία στο ίδιο το έμβρυο ή κάτι προβληματικό στο περιβάλλον της μήτρας, το οποίο αναστέλλει την ομαλή τροφοδοσία της – συνεπώς και του μωρού – με αίμα.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε κάτι μη αναμενόμενο, ότι τα έμβρυα στη μήτρα είτε είναι μόνα τους, είτε είναι δίδυμα, αναπτύσσονται γενικά με τον ίδιο ρυθμό.

Image: robynnazarrn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *