Πώς μπορώ να αυξήσω την ροή μετά από μαστίτιδα;

Πώς μπορώ να αυξήσω την ροή μετά από μαστίτιδα;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Το μωρό μου είναι 30 ημερών και θηλάζω αποκλειστικά.

Η ανάπτυξή του μέχρι ώρας είναι καλή αν και γεννήθηκε 2.860 και μόλις φύγαμε από το μαιευτήριο ζύγιζε 2.500 Kg.

Πριν 12 μέρες έπαθα μαστίτιδα στο δεξί μαστό με πυρετό και λοιπά
συμπτώματα. Πήρα αντιβίωση augmentin για 10 μέρες. (σήμερα είναι η τελευταία μέρα θεραπείας)

Το θέμα είναι ότι ενώ πριν αυτό ήταν θεωρητικά το “καλύτερο” στήθος αφού είχε άφθονη ροή, πριν από 12 μέρες παρατήρησα ότι δεν είχα αρκετό γάλα.

Έβαζα το παιδί συνέχεια σε αυτό το στήθος και έβγαζα και με το θήλαστρο. Νόμιζα ότι αφού το παιδί δεν έτρωγε από εκεί μου είχε σταματήσει το γάλα. Επισκέφτηκα μια μαία και μου είπε ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα και ότι είχα γάλα κανονικότατα. Πράγματι κάνοντας μαλάξεις στο στήθος έβγαινε και βγαίνει γάλα κάθε στιγμή, αλλά το παιδί δεν πίνει σχεδόν καθόλου από αυτό.

Κάνει περίπου 10 θηλαστικές κινήσεις στην αρχή όπου και ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος ότι καταπίνει και μετά τίποτα. Προσπαθεί λίγο ακόμα αλλά αφού προφανώς δεν είναι έντονη η ροή αποκοιμιέται, μόλις όμως το βγάζω βλέπω ότι έχω γάλα.

Να σημειώσω ότι στο άλλο στήθος, η ροή είναι πολύ έντονη και γρήγορη οπότε το μωρό καταπίνει συνεχόμενα περίπου 10 λεπτά. (πνίγεται κιόλας από την γρήγορη ροή)

Έχω προσπαθήσει έντονα για να πιει και να χορτάσει μόνο από το δεξί στήθος (θηλασμός μέχρι και 3 ώρες), τον ξυπνάω τον ξαναβάζω, τον αφήνει να κλάψει, να πεινάσει πολύ, ή αντίστροφα να είναι χαλαρός, αλλά το αποτέλεσμα είναι να κάνει λίγες καταπόσεις και μετά πάλι τα ίδια.

Το ερώτημά μου είναι πως μπορώ να αυξήσω την ροή σε αυτό και μόνο το στήθος, οπότε να γίνει πιο γρήγορη και έντονη η ροή του γάλακτος και να μπορώ να τον ταΐζω αποτελεσματικά και από αυτό το μαστό. Πίνω ήδη εδώ και 3 εβδομάδες ρόφημα από τριγωνέλλα, μάραθο και γλυκάνισσο.

Να σημειώσω ότι γενικά από την αρχή το μωρό με ταλαιπωρεί στο φαγητό καθώς τρώει πολύ αργά, αποκοιμιέται, παίζει ενδιάμεσα, έτσι ο θηλασμός ποτέ δεν κρατάει κάτω από 1 ώρα.

Επίσης δεν κοιμάται ποτέ πάνω από 2-3 ώρες. Εάν γενικά αύξανα την ποσότητα του γάλακτος (για παράδειγμα με μαγιά μπύρας) μήπως θα μπορούσα να τον κάνω να τρώει παραπάνω, πιο γρήγορα και να κοιμάται περισσότερο;

Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ανδριάνα Κ., Πάτρα

23/01/2012

Αγαπητή Ανδριάνα,

Είναι συχνό μετά από μαστίτιδα να παρατηρείται μείωση του γάλατος παροδικά, αλλά συνήθως επανέρχεται. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα αίτια που οδήγησαν στη μαστίτιδα για να αποφύγετε υποτροπή.

Συχνά αίτια μαστίτιδας είναι παράλειψη θηλασμών και χορήγηση μπιμπερό, υπερβολική κούραση μητέρας, πίεση στήθους από μπανέλες ή ζώνες, τραυματισμοί, υπερπαραγωγή γάλατος.

Κάποιες πληροφορίες για τη μαστίτιδα μπορείτε να βρείτε και ΕΔΩ

Αν το μωρό δεν τρώει ικανοποιητικά ίσως χρειάζεστε κάποια εκτίμηση από σύμβουλο γαλουχίας από κοντά.

Οι μαλάξεις του στήθους γενικά βοηθούν να αδειάζει πιο γρήγορα το στήθος ένα μωρό. Οι επιπλέον συστηματικές αντλήσεις μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή. Όσο για τα βότανα θα πρότεινα με επιφύλαξη κάψουλες τριγωνέλας. Η επιφύλαξη μου έγκειται στο ότι δεν είμαι σίγουρη για το αίτιο της μαστίτιδας.

Χαιρετισμούς

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Γνωρίστε την υποστηρικτική μας ομάδα
Απανταχού θηλάζουσες


Διαβάστε επίσης:

Για περισσότερα σχετικά θέματα χρησιμοποιήστε το πεδίο “Αναζήτηση” που θα βρείτε δεξιά στη σελίδα!

Ευχαριστούμε που επιλέγετε το “Μητρικός θηλασμός – Μητέρα & Παιδί” για την ενημέρωσή σας.

1 Σχόλιο

  1. Αγαπητή φίλη, θα ήθελα να προσθέω ότι περιγράφεις κάποιες συμπεριφορές που είναι απολύτα φυσιολογικές για ένα βρέφος 30 ημερών, δηλαδή ότι θηλάζει για μία ώρα, κουράζεται κα ιαποκοιμιέται, παίζει στο στήθος, δεν κοιμάται πάνω από 2-3 ώρες!!! Γι αυτά δε φταίει δηλαδή η μειωμένη παραγωγή, αν υπάρχει (που απ' ό,τι σου είπε και η μαία, δεν υπάρχει πρόβλημα με το γάλα σου). Καλό θα ήταν να διαβάσεις σχετικά άρθρα για τα θηλάζοντα μωρά και λανθασμένες τις απαιτήσεις που έχουμε ως γονιοί από αυτά, θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις! Επίσης, μην αφήνεις το μωρό να κλάψει πολύ για να το ταίζεις, διότι τότε εκνευρίζεται τόσο που πιθανό να δυσκολευτεί να φάει ή να μη θέλει το στήθος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *