Ενοχοποιούνται για βρεφικές δυσπλασίες τα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη

Ενοχοποιούνται για βρεφικές δυσπλασίες τα παυσίπονα στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικάνων ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology, αν οι μητέρες είχαν κάνει χρήση ασπιρίνης ή ναπροξένης κατά τη διάρκεια της κύησης. τα παιδιά είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να γεννηθούν χωρίς οφθαλμούς ή με αφύσικα μικρούς βολβούς (συχνή αιτία τύφλωσης).

Οι Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που παίρνουν μη συνταγογραφούμενα
παυσίπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο απόκτησης παιδιών με συγκεκριμένη σπάνια γενετική ανωμαλία.

Τριπλάσιος επίσης ήταν ο κίνδυνος συνδρόμου ABS (amniotic band syndrome), που προκαλεί διάφορες δυσπλασίες, όπως η συγγενής ιδιοπαθής ραιβοιπποποδία, στις γυναίκες που είχαν πάρει παυσίπονα στην εγκυμοσύνη.

Οι προαναφερόμενες οφθαλμολογικές ανωμαλίες που επιστημονικά ονομάζονται ανοφθαλμία και μικροφθαλμία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, αφορούν μία στις 5.300 γεννήσεις, στις ΗΠΑ. Ενώ ένα στα 10.000 παιδιά γεννιέται με σύνδρομο ABS.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης χρησιμοποίησε στοιχεία από την Εθνική Μελέτη για τις Γενετικές Ανωμαλίες. Γυναίκες από το σύνολο των αμερικανικών πολιτειών είχαν ερωτηθεί για τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, είχαν ερωτηθεί αν είχαν πάρει κοινά παυσίπονα, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), περιλαμβανομένης της ασπιρίνης, της ναπροξένης και της ιβουπροφαίνης.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την χρήση των παυσίπονων μεταξύ 15.000 γυναικών που απέκτησαν παιδιά με ανωμαλίες και 5.500 γυναικών που είχαν αποκτήσει απογόνους χωρίς δυσμορφίες. Προέκυψε ότι μερικοί τύποι γενετικών ανωμαλιών ήταν ελαφρώς συχνότεροι στα βρέφη, των οποίων οι μητέρες ανέφεραν χρήση ιβουπροφαίνης, ασπιρίνης ή ναπροξένης.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος υπερωιοσχιστίας ήταν αυξημένος κατά 30% με 80%. Και ο κίνδυνος δισχιδούς ράχης αυξανόταν κατά 60% στα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει χρήση ασπιρίνης ή ιβουπροφαίνης.

Ενώ τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι τα παυσίπονα είναι οι αποκλειστικοί «υπεύθυνοι», οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα πρέπει να μελετηθεί το ζήτημα σε βάθος. Και μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως το ζήτημα οι έγκυες δεν θα πρέπει να κάνουν χρήση φαρμάκων χωρίς την άδεια του θεράποντος ιατρού τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Image: mamashealth

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *