Ο μπαμπάς δεν συμφωνεί με τον θηλασμό

Ο μπαμπάς δεν συμφωνεί με τον θηλασμό

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλησπέρα,
το μωράκι μου είναι μόλις 8 ημερών. Έμεινε μια μέρα στις λάμπες λόγο ίκτερου.

Ξεκίνησα από το μαιευτήριο αποκλειστικό θηλασμό και διακόψαμε λόγο ίκτερου. Τώρα που ήμαστε σπίτι μας ο άντρας μου πιστεύει ότι ο θηλασμός δεν του κάνει καλό γιατί δεν τρώει πολύ γρήγορα και επειδή δεν μπορεί να μετρήσει την ποσότητα που καταναλώνει.

Εγώ γάλα έχω αλλά όχι τρελή ροή. Προσπάθησα να το βγάλω με το θήλαστρο χωρίς αποτέλεσμα. όσο το ζουλάω βγάζω. Επιμένει να του δίνουμε μόνο ξένο. Χωρίς να το θηλάζω έστω πρώτα.

Οι θηλασμοί κρατάνε μια, με μιάμιση ώρα. με πολλές διακοπές γιατί κουράζετε και κοιμάται!

Πώς μπορώ να τον πείσω να δώσει λίγο χρόνο στη διαδικασία αυτή για καλύτερα αποτελέσματα; (δηλαδή μέχρι να κατέβει το πολύ γάλα για να τρώει πιο γρήγορα) με αγχώνει όταν είναι η ώρα φαγητού και βρίσκετε γύρω μου.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Ειρήνη Δ., Χαλκίδα

18/10/2011
Εκτιμώ ότι θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο θηλασμού που θα μπορέσει να σας επισκεφθεί και να σας εξηγήσει από κοντά πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός για το βρέφος και για εσάς.

Το μητρικό γάλα είναι εξειδικευμένο για το είδος και όλα τα υποκατάστατα διαφέρουν αξιοσημείωτα από αυτό, καθιστώντας το μητρικό γάλα ανώτερο για τη διατροφή του παιδιού. (Human milk is species-specific, and all substitute feeding preparations differ markedly from it, making human milk uniquely superior for infant feeding.12). Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ για να δείτε τα σημαντικά πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό και τη μητέρα:

Η μέτρηση της ποσότητας του γάλακτος δεν είναι απαραίτητη. Μπορείτε κάθε 24ωρο να ελέγχετε αν το μωρό τρέφεται ικανοποιητικά από τις βρεγμένες πάνες και τις κενώσεις. Τις πρώτες 5-6 εβδομάδες το μωρό πρέπει να βρέχει τουλάχιστον 6-8 πάνες το 24ωρο. Μετά την 6η εβδομάδα πρέπει να βρέχει τουλάχιστον 5-6 πάνες το 24ωρο. Επίσης τις πρώτες 3 εβδομάδες θα πρέπει να έχει 3-4 κενώσεις.

Το θήλαστρο σας δείχνει μόνο πόσο γάλα μπορείτε να αντλήσετε με το συγκεκριμένο θήλαστρο. Το θήλαστρο που έχετε είναι ΜΟΝΟ για μητέρες που έχουν εδραιώσει τη γαλουχία, δηλαδή που θηλάζουν αποκλειστικά για 5-6 εβδομάδες. Θα ήταν καλύτερο να μην το χρησιμοποιείτε στην παρούσα φάση.

Η διάρκεια του κάθε γεύματος θηλασμού πρέπει να είναι ελεύθερη. Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει τουλάχιστον 8-12 γεύματα το 24ωρο. Το δικό σας μωρό κάνει πολύ λίγα γεύματα. Θα πρέπει να το ξυπνάτε όταν περνούν 3 ώρες από την έναρξη του προηγούμενου γεύματος και να το ενθαρρύνετε να τρώει όσο το δυνατό περισσότερο. Συχνά τα μωρά λόγω ίκτερου έχουν υπνηλία και δεν ζητούν να φάνε όσο χρειάζονται. Σε αυτή την περίπτωση είστε σε εγρήγορση και φροντίζετε ώστε το μωρό να τρέφεται ικανοποιητικά.

Η μεγάλη διάρκεια των γευμάτων είναι φυσιολογική σε αυτή την ηλικία.

Οι 4 θηλασμοί το 24ωρο που κάνετε τώρα, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή του γάλακτος, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει το μωρό σας πολύ περισσότερα γεύματα. Αν το μωρό δεν συνεργάζεται, τότε απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον παιδίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση του μωρού.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

2 Σχόλια

 1. Ειρήνη,
  αν θέλεις μπορείς να έρθεις στο γκρουπ του facebook http://www.facebook.com/groups/BFmums/, "απανταχού θηλάζουσες" και θα σε στηρίξουμε πολύ οι κοπέλες που θηλάζουμε σε κάθε απορία σου!
  καλή συνέχεια, υπομονή και κυρίως ΕΠΙΜΟΝΗ, κάνεις το καλύτερο για το παιδάκι σου!!

 2. Καλή μου άντρας σου είναι "επικύνδινος" 🙂
  Να πηγαίνεις σε κάποιο δωμάτιο να θηλάζεις με την ησυχία σου!

  Το μωράκι σου 1ον είναι πολύ μικρό ακόμη και θέλει το χρόνο του 2ον από τον ίκτερο μπορεί να είναι νυσταγμένο και να καθυστερεί στο γεύμα του 3ον το κάθε μωρό -όπως και κάθε άνθρωπος- έχει τους δικούς του ρυθμούς! Ο άντρας σου τρώει το φαγητό του στον ίδιο χρόνο με σένα;;;

  Θήλαστρο δεν χρειάζεσαι! Θήλαζε ανεμπόδιστα το παιδί σου για όση ώρα θέλει και φρόντισε άμεσα να αυξήσεις τα γεύματά του όπως σου είπε και η ειδικός γιατί στο τέλος δεν θα βάζει βάρος και θα λένε πως φταίει το γάλα σου και ο θηλασμός ενώ στην πρααγματικότητα απλά το μωρό θα κάνει λιγότερα γεύματα από ότι πρέπει!!!

  Σε άλλο δωμάτιο! Με την ησυχία σου! στο λέω γιατί κάτι ανάλογο πέρασα κι εγώ 🙂 Θέλουμε ηρεμία για να κατεβάσουμε γάλα και να είναι αποτελεσματικός ο θηλασμός! Και συγνώμη… αλλά ο θηλασμός αφορά τη μαμά και το μωρό, η γνώμη του μπαμπά… έρχεται 2η!

  Φιλικά
  Κατερίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *