Περιορίστηκε η παραγωγή μου

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη αρωγή σας με την απάντηση στα ερωτήματά μου σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και το γάλα μου!

Πριν από 3 εβδομάδες έγινα για πρώτη φορά μητέρα ενός γλυκύτατου κοριτσιού.

Κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης μου το σχετικά μικρό στήθος μου πρήστηκε λίγο και την τρίτη από τον τοκετό μέρα πρήστηκαν οι αδένες του, πέτρωσε και υπέφερα από πόνους.

Με κομπρέσες και μαλάξεις και τρομερή προσπάθεια κι υπομονή κατάφερα και άρχισα να θηλάζω τη μικρή μου και παράλληλα όπως με συμβούλεψαν κι από το νοσοκομείο δούλευα και το θήλαστρο και έβγαζα λίγο (μέχρι και 25 γραμμάρια τη φορά) γάλα δικό μου και το έδινα στη μικρή μου, όμως μέχρι να αποσυμφορήσω το στήθος μου και από το νοσοκομείο μου υπέδειξαν να της δίνω ξένο γάλα.

Οι μέρες περνούν και το δικό μου γάλα -το διαπιστώνω από την ποσότητα που βγάζω από το θήλαστρο, που είναι όλο και μικρότερη- αρχίζει και περιορίζεται με αποτέλεσμα να
απογοητεύομαι και να σκέφτομαι να τα παρατήσω, μήπως και παιδεύω το παιδί μου και δεν έχω τελικά γάλα δικό μου για να την ταΐσω… και να την εμπιστευτώ στο ξένο γάλα που θα παίρνει κανονικά.

Τί θα με συμβουλεύατε να κάνω σαν επόμενο βήμα; Το γάλα μου δεν είναι αρκετό ε;

Όταν τη βάζω στο στήθος μου τρέφεται ή απλά πιπιλάει η θηλή μου, γιατί στην αρχή τη νιώθω ότι τραβάει γάλα, αλλά μετά κουράζεται και απλά πιπιλάει;

Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές κι απαντήσεις σας
Με εκτίμηση
Ευανθία Κ.., Σκάλα, Πάτμος

05/09/2011

Αγαπητή Ευανθία

Ο θηλασμός είναι το πιο πολύτιμο δώρο και μην σκεφτείς ποτέ ότι ταλαιπωρείς το βρέφος.

Δυστυχώς ξεκίνησες σε περιβάλλον όπου σου έδωσαν όλες τις λάθος οδηγίες αλλά χαίρομαι που ζητάς άμεσα την βοήθεια μας για να φτιάξουμε τα σπασμένα.

Όσο πιο γρήγορα μπορείς ξεκίνησε την διαδικασία για επαναγαλακτισμό και να θυμάσαι ότι ο θηλασμός λειτουργεί με την προσφορά ζήτηση και ένα βρέφος που του έχουν δώσει μπουκάλι χάνει την υπομονή του στον τομέα της ζήτησης και έτσι μειώνεται η παραγωγή.

Είναι στο χέρι σου να αυξήσεις το γάλα για να αυξήσεις το ενδιαφέρον του μωρού.

Το στήθος όταν φουσκώσει αδειάζει πολύ πιο εύκολα από το μωρό παρά την αντλία αφού κάνεις μασάζ και κομπρέσες. Σε εκείνη την φάση όμως αν δώσεις στο βρέφος μπουκάλι και χορτάσει τότε το στήθος παραμένει γεμάτο και αυτό μειώνει την παραγωγή.

Πάντως είναι νωρίς και μπορείς να επαναφέρεις την παραγωγή σου οπότε καλή επιτυχία

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *