Νέο μωρό και αλλαγές στις συνήθειες ύπνου του πρώτου παιδιού

Νέο μωρό και αλλαγές στις συνήθειες ύπνου του πρώτου παιδιού

Απαντά η Μαρία Κουφονικολάκου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών και γέννησα πρόσφατα άλλο ένα κοριτσάκι που είναι τώρα 2 μηνών περίπου.

Τον τελευταίο καιρό η μεγάλη μου κόρη έχει αρχίσει και σηκώνεται την νύχτα και με ψάχνει με αποτέλεσμα για να μην μου ξυπνήσει το μωρό να αναγκάζομαι να πηγαίνω να ξαπλώσω μαζί της το βράδυ. Δηλαδή όλο το βράδυ πάω από το ένα παιδί στο άλλο.

Πώς να την αντιμετωπίσω έτσι ώστε να κοιμάται όλη τη νύχτα όπως πριν χωρίς να σηκώνεται να με ψάχνει;

Νεκταρία Π., Παιανία

18/09/2011

Αγαπητή  Νεκταρία

ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια είναι πραγματικά επεισοδιακός από πολλές απόψεις, πρακτικές και συναισθηματικές.

Αν υπάρχει μεγαλύτερο παιδί, θα αισθανθεί απειλημένο συναισθηματικά και είναι αυτό που αναστατώνεται περισσότερο απ΄όλα τα υπόλοιπα μέλη, κυρίως γιατί δεν έχει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει.

Πολλά θέματα ανακινούνται και η πραγματικότητα που γνώριζε ως εκείνη τη στιγμή καταρρέει.

Το πώς αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση το κάθε παιδί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.

Στο δικό σας το παιδί ομολογώ, ότι βλέπω μία σχετικά ήπια αντίδραση. Έχουν αλλάξει οι συνήθειες του ύπνου της, πράγμα πολύ φυσικό, σας αναζητά τη νύχτα, σα να θέλει να διαπιστώσει ότι εξακολουθείτε και είστε “η δική της μαμά”.

Κατανοώ την κούρασή σας σ΄αυτή την ευαίσθητη περίοδο, δυστυχώς όμως θα πρέπει να συμπεριλάβετε στις -πιθανώς- εξοντωτικές υποχρεώσεις αυτού του διαστήματος και την ανησυχία της μεγάλης σας κόρης, που εκφράζεται μ΄αυτό τον τρόπο.

Πρέπει να αντέξετε το γεγονός, ότι ο ερχομός της αδελφής της δεν είναι ένα ευχάριστο γεγονός για αυτήν.

Μέσα από τη δική σας κατανόηση (και κάποιους ντελικάτους χειρισμούς), ελπίζουμε, ότι σιγά-σιγά θα κατορθώσει το μεγάλο παιδί να βγει από αυτό με τις λιγότερες δυνατές “ζημίες” και ότι θα είναι δυνατό το χτίσιμο μιας καλής αδελφικής σχέσης.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *