Πότε και πώς θα μπορεί να κοιμηθεί μόνο του το βρέφος;

Πότε και πώς θα μπορεί να κοιμηθεί μόνο του το βρέφος;

Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Καλησπέρα σας,
Αποκτήσαμε πριν από 2 1/2 μήνες μετά από ταλαιπωρίες 2 αποβολών και δυσοίωνες προβλέψεις για την υγεία του εμβρύου το πρώτο μας παιδί, ένα υγιέστατο (τελικά) και ζωηρότατο κοριτσάκι.

Η μικρή μας από την αρχή έκλαιγε αρκετά ήδη στο μαιευτήριο-ίσως όπως τώρα αντιλαμβάνομαι επειδή δεν είχα αρκετό γάλα τις πρώτες ημέρες ή τουλάχιστον όσο χρειαζόταν εκείνη και αρνιόμουν να της δώσω συμπλήρωμα.

Όταν ήρθαμε σπίτι μετά από κάποιες μέρες το παιδί σταμάτησε να κοιμάται με την σχετική ευκολία των πρώτων ημερών και έκλαιγε πολύ ενώ έδειχνε κουρασμένη. Τότε μια φίλη, μαμά και εκείνη, με συμβούλεψε να δοκιμάσω να την κοιμίσω σε μάρσιπο όπως και έκανα. Η μικρούλα όντως βρήκε τη βολή της εκεί και αρχίσαμε να κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μάρσιπο και τη νύχτα δίπλα στη μαμά.

Κάποια στιγμή άρχισα να την βάζω στην κούνια της για τη νύχτα, αντιδρούσε και κατέφυγα στη λύση της φασκιάς, η οποία και λειτούργησε. Μέχρι σήμερα καταφέραμε να κοιμάται πλέον τη νύχτα στην κούνια της μετά από νανούρισμα στα χέρια και αρκετό κούνημα σε μια κουνιστή καρέκλα φασκιωμένη.

Τώρα προσπαθώ να την βγάλω από το μάρσιπο κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί πονάει η πλάτη και η μέση μου και να την κάνω να κοιμηθεί χωρίς φασκιά και αν είναι εφικτό και χωρίς νανούρισμα και κούνημα όπως μου συνέστησε κάποια παιδίατρος για το καλό της μικρής.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το παιδί μένει άυπνο κλαμένο και μόνο αν την φασκιώσω και τη νανουρίσω όπως το βράδυ καταφέρνει να κοιμηθεί το μεσημέρι. Σημειωτέων ότι ποτέ η μικρούλα μας δεν κατάφερε να κοιμηθεί τις ώρες που προβλέπονται για την ηλικία της π.χ 16 ώρες κατά μέσο όρο για μωρά 2 μηνών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα ήθελα να ρωτήσω:
α)πως μπορώ να αναπτύξω πλέον στο παιδί μου καλές συνήθειες ύπνου,
β) αν προβλέπεται να κοιμάται ένα μωρό σε αυτή την ηλικία μόνο του και πως θα μου συνιστούσατε να επιχειρήσω εγώ να το καταφέρω αυτό χωρίς να έχει ψυχολογικό και βιολογικό κόστος η όποια προτεινόμενη τακτική στο μωρό.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,
Ευαγγελία Β., Αθήνα

25/07/2011

Αναζητείτε υπερβολική και πρώιμη ανεξαρτησία για ένα μωρό 2 μηνών.

Περιορίστε το κούνημα, όλα τα άλλα -αγκαλιά, νανούρισμα και λίγο μάρσιππο- είναι απολύτως θεμιτά.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *