Μπορούμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα ύπνου του μωρού;

Μπορούμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα ύπνου του μωρού;

Απαντά η συντακτική ομάδα
του mitrikosthilasmos.com

Χαίρετε! θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα.

Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 μηνών και τον τελευταίο μήνα κοιμόταν κάθε βράδυ 6 συνεχόμενες ώρες. Περίπου 2 με 8 το πρωί. Είχε διαμορφώσει το εξής πρόγραμμα ύπνου: 02 με 08, 10 με 13, 15:30 με 18:30 και από εκείνη την ώρα μέχρι τις 2 κοιμόταν και άλλες 2 ώρες περίπου είτε μαζεμένες είτε σπαστά. Συνολικά κοιμάται στο 24ωρο 12 με 14 ώρες.

Κάποια στιγμή άρχισε να κοιμάται 04 με 10 το πρωί. Προσπάθησα να της γυρίσω το πρόγραμμα να κοιμάται και πάλι 02 με 08, περιορίζοντάς της τον βραδινό υπνάκο που είχε καθιερώσει γύρω στις 21:30 με 23:30. Για 2-3 μέρες τα κατάφερα, αλλά μετά το άλλαξε τελείως και άρχισε να κοιμάται το βράδυ 4 ώρες και τον 6ωρο ή 7ωρο ύπνο να τον κάνει από τις 10 ή τις 11 το πρωί. Πράγμα που αποτελεί πρόβλημα για μένα γιατί ο 4ωρος ύπνος μπορεί να είναι από τις 12 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα και μετά μένει ξύπνια για 4 με 5 ώρες συνήθως, κι εγώ μαζί της φυσικά.

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω. Μπορώ να αλλάξω το πρόγραμμα του ύπνου της ώστε να κοιμάται πάλι τις 6 ώρες το βράδυ κι όχι τη
μέρα; Και με ποιο τρόπο; Να μην την αφήνω να κοιμάται 6 ώρες μαζεμένες τη μέρα; Το παιδί νυστάζει. Και να την ξυπνήσω είναι ψόφια και ξανακοιμάται. Ακόμα και τον ύπνο στις 21:00 που προσπαθώ να περιορίσω, δυσκολεύομαι να το κάνω γιατί και πάλι είναι πολύ κουρασμένη και νευρική.

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μου προτείνετε;
Ευχαριστώ.
Μαρία Ζ., Αθήνα

21/07/2011

Φίλη Μαρία,

μυστική συνταγή για να κοιμάται το μωρό τις ώρες που εμείς θα θέλαμε δεν υπάρχει!

Τα μωρά έχουν εντελώς διαφορετικές βιολογικές ανάγκες από τους ενήλικες και αυτό εκφράζεται και μέσα από τον ύπνο τους τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έτσι ακόμη και όταν έχουν διαμορφώσει ένα σταθερό πρόγραμμα μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να το αλλάξουν καθώς μεγαλώνοντας αλλάζουν οι ανάγκες τους. Επιπλέον, οι ώρες που επιλέγουν να κοιμηθούν είναι οι ώρες που πραγματικά το έχουν ανάγκη!

Σε αυτές τις ηλικίες (τουλάχιστον) -όσο εξαντλητικό και να είναι κάποιες φορές- οι ενήλικες πρέπει να ακολουθούμε το πρόγραμμα του μωρού σεβόμενοι τις ανάγκες του και όχι το αντίστροφο!

Να θυμάσαι πως τα μωρά δεν είναι φτιαγμένα από την φύση να κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα. Μάλιστα περνάνε φάσεις ύπνου από ελαφρύ σε βαθύ και πάλι πίσω σε ελαφρύ ύπνο σε μόνο σε 50-60 λεπτά και έτσι έχουν μια περίοδο ελαφριού ύπνου περίπου κάθε μια ώρα η και συχνότερα!

Στην περίοδο του ελαφριού ύπνου δεν είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά. Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε.

Δηλαδή ξυπνάνε γιατί έχουν κάποια ανάγκη! Είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά το μωρό στο να επιζήσει. Επομένως δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας να κάνουμε το μωρό να κοιμάται πιο πολλές ώρες συνεχόμενες γιατί είναι κόντρα στην φύση του.


Υπομονή λοιπόν και καλή συνέχεια!
Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *