Δομπεριδόνη και θηλασμός

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Έχω μπει σε πρόγραμμα αύξησης του γάλατος αντλώντας με θήλαστρο (6 αντλήσεις/ημέρα)  ανά 3ωρο. Η ποσότητα κυμαίνεται από 500-600γρ.και μερικές μέρες και λιγότερο.

Παίρνω τα cilroton, 3 το 24ωρο. Είναι απολύτως ασφαλές φάρμακο; Μου το σύστησε πιστοποιημένη σύμβουλος, όμως θα ήθελα και τη δική σας άποψη. Βοηθάει στην αύξηση τελικά; Δεν βλέπω και αξιοσημείωτα αποτελέσματα και απογοητεύομαι.

Απ’ την άλλη δεν έχω κόψει και το ξένο -μειώθηκε κατά πολύ 180-200γρ.ημέρα- τί μπορώ να κάνω όμως όταν το μωρό πεινάει και το στήθος μου δεν έχει γάλα; Να τη βάζω και ας μη τρώει; Δε θα ησυχάσει αν δεν γεμίσει το στομαχάκι της.

Ανδριάνα Α., Πετρούπολη, Αθήνα

07/07/2011

Αγαπητή Ανδριάνα,

Η δομπεριδόνη έχει χρησιμοποιηθεί διεθνώς από συμβούλους γαλουχίας για πρόκληση γαλουχίας, επαναγαλακτισμό και αύξηση της παραγωγής με αρκετή ασφάλεια.

Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο του παιδιάτρου Jack Newmann σχετικά με τη δομπεριδόνη και το θηλασμό.

Επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε το πρωτόκολλο 9 της Ιατρικής Ακαδημίας Θηλασμού σχετικά με τη χρήση δομπεριδόνης και άλλων γαλακτογόγων ουσιών.

Σπάνια έχει πολύ ήπιες παρενέργειες για τη μητέρα (τύπου κεφαλαλγία, ξηροστομία ή κοιλιακό άλγος) και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες για το μωρό. Αντένδειξη για τη χορήγηση του φαρμάκου είναι καρδιολογικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα το παρατεταμένο σύνδρομο  QT.

Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για γαστρεντερικά προβλήματα. Μία από τις παρενέργειες του φαρμάκου είναι η γαλακτόρροια.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει επίσημη έγκριση για χρήση στη γαλουχία, παρόλα αυτά κάποιες μητέρες επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την παραγωγή του γάλατος, δεδομένου ότι σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά του να πάρουν ένα φάρμακο ή να δώσουν συμπλήρωμα στο μωρό.

Η δομπεριδόνη δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλες τις περιπτώσεις, στο άρθρο που σας πρότεινα αναφέρονται οι περιπτώσεις όπου έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τώρα όσον αφορά τη δική σας περίπτωση θα χρειαζόμουν περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με τη διάρκεια που λαμβάνετε το φάρμακο, και πιθανά προβλήματα υγείας που έχετε εσείς.

Επιπλέον θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τη σύμβουλο σας σχετικά με την αύξηση της δόσης που λαμβάνετε, εφόσον δεν έχετε ανταποκριθεί στη δόση που λαμβάνετε. Θα πρότεινα επίσης να αυξήσετε τις αντλήσεις σε 8 ημερησίως και τους θηλασμούς.

Το συμπλήρωμα θα το μειώνετε σταδιακά αυξάνοντας τη συχνότητα των θηλασμών και βοηθώντας το μωρό να αδειάζει το στήθος, τόσο με σταθερό κράτημα του μωρού όσο και με συμπιέσεις του στήθους με το χέρι.

Συνολικά πιστεύω ότι πρέπει να συμβουλευτείτε και πάλι τη σύμβουλο γαλουχίας που σας παρακολουθεί για καλύτερα αποτελέσματα.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *