Διακοπή του θηλασμού

Διακοπή του θηλασμού

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Το ερώτημά μου αφορά τη διακοπή του θηλασμού με ασφάλεια και για εμένα και για το μωρό μου, καθώς και τις αντικρουόμενες απόψεις για το φρέσκο γάλα.

Η κόρη μου είναι 13 μηνών. Θήλασε αποκλειστικά μέχρι 6 μηνών, και μέχρι τους 11 θήλαζε πρωί-βράδυ. Έκτοτε αντικατέστησα το βραδινό θηλασμό με φόρμουλα γιατί λόγω εργασίας αργούσα να επιστρέψω και για εξαγωγή με θήλαστρο ούτε λόγος πλέον, δεν τα κατάφερνα.

Να διευκρινίσω ότι η μικρή μου ποτέ δεν ήταν “κολλημένη” στο στήθος. Ακόμα και τώρα δεν το αποζητά. Όταν της το προσφέρω (και δεν είναι ταϊσμένη) θα καθίσει, αλλά για πολύ λίγο. Επίσης, να αναφέρω ότι είναι πολύ δεκτική στο φαγητό, και τρώει τα πάντα.

Θέλω λοιπόν να με συμβουλεύσετε τον καλύτερο τρόπο να διακόψω το θηλασμό. Η μικρή μου δε νομίζω να δυσκολευτεί, για εμένα είναι θεωρώ το θέμα. Και ψυχολογικά και ουσιαστικά. Ισχύει ότι όσο δεν τη βάζω να θηλάσει, δεν παράγεται γάλα; Μπορεί να γίνει αυτό από τη μία μέρα στην άλλη;

Επίσης, αφού σταματήσουμε το θηλασμό, και δεδομένου ότι η κόρη μου είναι πλέον 13 μηνών, σε τι γάλα να πάμε; Υπάρχει η θεωρία ότι στη φόρμουλα γνωρίζουμε τα συστατικά κλπ, και ότι το φρέσκο δεν είναι εγγυημένο, καθώς πολύ συχνά προκύπτουν προβλήματα στους ελέγχους.

Παρακαλώ για τις συμβουλές σας και συγγνώμη για το μακροσκελές ερώτημα.
Ευχαριστώ πολύ.
Σοφία Π., Κύπρος

26/07/2011

Αγαπητή Σοφία,

Θα είναι πολύ εύκολο να σταματήσετε τον θηλασμό αν αυτό θέλετε και οι δύο αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Αν σας βολεύει ο ένας θηλασμός τη μέρα τότε θα συνέχιζα έτσι για όσο θέλετε.

Αν θέλετε να σταματήσετε θα μείωνα σταδιακά τη διάρκεια του θηλασμού ώστε η διαδικασία να γίνει αργά και να μην επιρεαστείς ούτε εσύ ούτε το μωρό σου.

Το γάλα δεν θα σταματήσει απότομα να παράγεται αλλά θα μειωθεί. Αν νιώθεις φούσκωμα στο στήθος μπορείς να κάνεις μαλάξεις στο ντούς για να ανακουφιστείς.

Είναι φυσικό να υπάρχει λίγο γάλα ακόμη και μήνες μετά τον απογαλακτισμό.

Αν θα δώσεις γάλα φρέσκο ή βρεφικό εξαρτάται και από την υπόλοιπη διατροφή του μωρού σου. Πολύ συχνά παιδάκια που θηλάζουν αρνούνται να πιουν την σκόνη. Από την άλλη αν το μωρό σου έχει μια πολύ σωστή διατροφή και ισορροπημένη πολύ πιθανόν να μην χρειάζεται το τροποποιημένο γάλα που είναι εμπλουτισμένο αφού θα παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από την στερεά τροφή.

Να είσαι καλά

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *