Βρεφική υπνηλία κατά τα πρώτα λεπτά του θηλασμού

Βρεφική υπνηλία κατά τα πρώτα λεπτά του θηλασμού

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα, έχω να αγοράκι 17 ημερών.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω, έχει ξεκινήσει μια-δυο μέρες τώρα και έχει ως εξής: Από την πρώτη στιγμή του έδινα αποκλειστικά στήθος ώσπου όταν ήρθε η στιγμή να βγούμε από το μαιευτήριο, μου είπαν πως πρέπει να του δώσω και ξένο γάλα λόγω ίκτερου, έτσι και έγινε αλλά μπερδεύτηκαν πολύ οι ώρες του…

Πέρασαν οι μέρες και το μωράκι μου έγινε εντελώς καλά. Έτσι ο παιδίατρος μου είπε να του ξαναγυρίσω τη διατροφή μόνο στο θηλασμό μιας που έχω ΠΟΛΥ γάλα.

Ξεκίνησα σιγά σιγά να μειώνω τα γραμμάρια στο μπουκάλι αλλά τώρα τελευταία (σήμερα ας πούμε) που του δίνω μόνο στήθος, τρώει 10 λεπτά και μετά πέφτει ξερός στον ύπνο… Τι του τσιμπάω το αυτάκι, τι τον γαργαλάω, τι τον σηκώνω… Τίποτα!! Μονό λίγο ενοχλείται εάν τον αλλάζω αλλά μετά πάλι τα ίδια..Οπότε τον αφήνω να κοιμηθεί έστω ένα τέταρτο ή όσο θέλει και Μέτα ξανά τα ίδια.

Τι να κάνω; Να τον αναγκάζω να ξυπνάει; Να τον αφήνω να πεινάσει (αν και κοιμόταν 3-4 ώρες ενδιάμεσα, πόσο πια;) και να κλαίει πολύ;

Σας παρακαλώ μια βοήθεια γιατί ξεκίνησαν και οι κολικοί και του δίνω σταγόνες. Πρέπει λογικά να τρώει.

Ευχαριστώ
Κατερίνα Β., Πολίχνη Θεσσαλονίκης

27/06/2011

Αγαπητή Κατερίνα

Μπραβο για την επαναφορά στο θηλασμό παρόλο που δυστυχώς δεν έπρεπε να έδινες ποτέ ξένο γάλα.  Ο ίκτερος είναι συνήθως φυσιολογικός και αν το βρέφος τρώει καλά θα φύγει από μόνος του.

Με τα στοιχεία που μου έχεις δώσει δεν είμαι σίγουρη πόσο καλά τρώει το μωράκι σου. Αν τρώει καλά σε αυτή την ηλικία, θα βάζει βάρος 20-30 γραμμάρια τη μέρα και θα έχει τουλάχιστον 3 λερωμένες και 6 βρεγμένες πάνες το εικοσιτετράωρο.

Σε αυτή την ηλικία υπάρχουν κάποια μωρά που μπορούν να χορτάσουν σε δέκα λεπτά και δεν χρειάζονται περισσότερο. Επίσης κάποια μωρά κοιμούνται μερικά 3-4ωρα τη μέρα αλλά μετά παιρνούν και 2-3 φάσεις μέσα στη μέρα που τρώνε λίγο ξεκουράζονται λίγο και ξανά από την αρχή.

Αν το μωρό σου τρώει καλά, τότε ο πιο καλός τρόπος να είναι ήρεμο το μωρό είναι να ακολουθείς τα σημάδια πείνας ή κορεσμού που σου δείχνει και να το θηλάζεις ανάλογα, με ελεύθερο ωράριο κοιτάζοντας μόνο το μωρό σου και όχι το ρολόι. Περάστε ακόμη χρόνο με το μωρό σε επαφή σώμα με σώμα.

Αν το μωρό σου δεν τρώει καλά, τότε πρέπει να τον ενθαρρύνεις να τρώει πιο αποτελεσματικά, παίρνοντας καλά το στήθος με μεγάλο ανοικτό στόμα και κάνοντας μαλάξεις στο μαστό για να αυξήσεις τη ροή και το ενδιαφέρον του μπέμπη.

Μπορείς ακόμη να ακολουθήσεις τις συμβουλές για επαναγαλακτισμό αν έχει μειωθεί η παραγωγή σου.

Καλή επιτυχία.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *