Στερεές τροφές, εκπαίδευση ύπνου, θηλασμός και επιστροφή στην εργασία…

Στερεές τροφές, εκπαίδευση ύπνου, θηλασμός και επιστροφή στην εργασία…

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας.
Έχω μια μικρούλα που σε 10 μέρες κλείνει τους 8 1/2 μήνες και θηλάζει αποκλειστικά.

Έχουμε βάλει και στέρεες τροφές στο διαιτολόγιο αλλά δεν είναι και πολύ ένθερμη με αυτές.  Βέβαια μετά από κάθε γεύμα θηλάζει και όλοι μου λένε ότι θα τη σκάσω.

Αυτό που με απασχολεί είναι ότι σε 5 μήνες επιστρέφω στην εργασία μου (ελπίζω να συνεχίσουμε να τα καταφέρουμε και να συνεχίσουμε το θηλασμό) και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω να τη θηλάζω.

Δουλεύω σε νοσοκομείο και έχω κυκλικό ωράριο.  Δεν θέλω να της στερήσω το θηλασμό (αν και ακούω από διάφορους διάφορες παρατηρήσεις) αλλά και από την άλλη έχει μάθει να κοιμάται στο στήθος μου.  Ίσως δεν είναι και τόσο καλό αυτό που της κάνω (γιατί όλοι μου λένε να της δώσω πιπίλα, αλλά η πιπίλα είναι κάτι άψυχο) αλλά έτσι την έμαθα.

Στη δουλειά δεν έχω την δυνατότητα να έχω θήλαστρο με τόσα μικρόβια.  Δεν με απασχολεί τόσο για μένα εάν το στήθος μου θα πρήζεται όσο για εκείνη που δεν θα με έχει όποτε θέλει και θα το παίρνει σαν απόρριψη.

Θα μπορέσω να κρατήσω το θηλασμό με ένα τόσο δύσκολο ωράριο ;

Σας παρακαλώ με έχει πιάσει άγχος από τώρα και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.
Σας ευχαριστώ πολύ και περιμένω σύντομα νέα σας.

Κατερίνα Ε., Καισαριανή

11/06/2011

Κατερίνα μου μπράβο σου για τη στάση σου και για την επιμονή σου.

Ο θηλασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για την κορούλα σου σε αυτή την φάση αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διατροφική ωρίμανση που πρέπει να εξελίξει η μικρούλα. Πρέπει σε αυτή την ηλικία να παίρνει μεγάλη ποικιλία στερεών τροφών αλλά και με ποικιλία στη σύσταση και εμπειρίες στο να τρώει από μόνη της.

Δοκίμασε να δίνεις στερεά τροφή τουλάχιστο 4 φορές τη μέρα, 2 φαγητά (λαχανικά με κρέας ή όσπρια ή κοτόπουλο ή ψάρι και με πατάτα, μακαρόνια ή δημητριακά και ελαιόλαδο) και δυο ενδιάμεσα γεύματα με φρούτα, δημητριακά και γαλακτοκομικά.

Μετά τα γεύματα να δίνεις νερό σε ποτηράκι και πρωί-βράδυ και ενδιάμεσα να θηλάζεις.

Είναι σημαντικό να συνεχίζεις να θηλάζεις αλλά είναι και σημαντικό να μην θηλάζεις σαν υποκατάστατο του γεύματος. Δηλαδή αν η μικρούλα σου δεν θέλει να φάει μην της δίνεις αμέσως το στήθος το οποίο προφανώς προτιμά, γιατί μετά θα θεωρεί δεδομένο ότι θα χορτάσει με τον θηλασμό και δεν θα τρώει. Προσπάθησε μετά το γεύμα να υπάρχει ένα διάλειμμα πριν θηλάσετε.

Αν ωριμάσει αρκετά διατροφικά μέχρι να πας δουλειά δεν θα χρειάζεται να βγάζεις πολύ γάλα και θα συνεχίσετε να θηλάζετε όταν είσαι εσύ σπίτι. Σε αυτή την φάση και το κοριτσάκι σου θα μπορεί να κατανοήσει ότι λείπεις και θα δεις και εσύ όταν σχολάς από τη δουλειά ότι θα ζητά να θηλάσει με αγωνία, και αυτή η επαφή μόλις μπαίνεις σπίτι από τη δουλειά θα είναι και για τις δυο σας μεγάλη ανταμοιβή και σίγουρα δεν θα το νιώσει με αυτό τον τρόπο σαν απόρριψη.

Τώρα με τον ύπνο, ξέρω πόσο εύκολο και όμορφο, είναι να κοιμηθεί ένα μωρό στο στήθος και για το ίδιο και για την μητέρα. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πόσο εύκολο θα είναι για κάποιο άλλο άτομο να την κοιμίσει όταν λείπεις.

Προσπάθησε όταν βλέπεις ότι σταματά να θηλάζει και πριν αποκοιμηθεί εντελώς να τη βγάλεις από το στήθος και να την κρατήσεις απλά αγκαλιά, Μετά να την βάλεις στο κρεβάτι χωρίς να σταματάς να έχεις επαφή μαζί της, έχοντας το χέρι σου πάνω της και ίσως τραγουδώντας έτσι ώστε να ακούει τη φωνή σου,

Σε αυτή την εκπαίδευση ύπνου βοηθούν καμιά φορά και ειδικά κουκλάκια ( comforters/lovies) που είναι σαν μικρές πετσετούλες με κεφαλάκι από αρκουδάκι πάνω τους. Αυτό το χρησιμοποιείς βάζοντας το σε επαφή με το μάγουλο ή το χεράκι του μωρού κάθε φορά που θηλάζεις ή κρατάς αγκαλιά το μωρό. Μετά το δίνεις στο μωρό να κοιμηθεί μαζί του.

Αν θα το δοκιμάσεις αυτό καλύτερα να έχεις 2-4 κουκλάκια τα ίδια και να τα αλλάζεις για να πλένονται κάθε μερικές μέρες. Έτσι αν χάσεις ένα θα έχεις τα άλλα και θα φθαρούν μαζί για να τα νιώθει το μωρό σου ότι είναι τα ίδια.

Με αυτές τις τεχνικές εκπαίδευσης ύπνου δίνεις στο μωρό να καταλάβει ότι η μανούλα είναι μαζί της αλλά θα πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνη της, παίρνοντας ένα κομματάκι από τη μαμά (κουκλάκι) στο κρεβάτι μαζί της.

Καλή επιτυχία

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *