Πώς αντιμετωπίζουμε την άρνηση εισαγωγής στερεών τροφών;

Πώς αντιμετωπίζουμε την άρνηση εισαγωγής στερεών τροφών;

Απαντά η Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr 

Έχω ένα αγοράκι 6 1/2 μηνών, θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε και το βάρος του είναι στα ανωτέρα επίπεδα με βάση το βιβλιάριο υγείας παιδιού (είναι 8190κγ).

Πριν από 10 μέρες άρχισα φρούτα. Ξεκίνησα με μήλο και μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει σε μήλο-αχλάδι-μπανάνα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν τρώει. Δηλαδή, από όλες αυτές τις μέρες που του δίνω κάθε μέρα, ζήτημα να έχει καταπιεί 2 κουταλιές του γλυκού στο σύνολο. Βάζει τα κλάματα, αρνείται να κλείσει το στόμα για να φάει και τις τελευταίες μέρες με το που βλέπει σαλιάρα και κουτάλι αρχίζει να δυσανασχετεί.

Δεν τον πιέζω, πάνω από 2-3 απόπειρες τη φορά. Δοκιμάσαμε παιχνίδια, τραγούδια, να φάμε έξω, αλλά αρνείται να καταπιεί και κλαίει.

Τις τελευταίες 3 φορές μάλιστα έκανε και εμετό, ακόμη και όταν τον τάισα δυο ώρες μετά το θηλασμό. Φαίνεται να αναγουλιάζει με το που μπαίνει το κουτάλι στο στόμα του.

Οποιαδήποτε βοήθεια η συμβουλή, θα σας ήμουν ευγνώμων καλός δεν ξέρω πως να το χειριστώ.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
Λίτσα Κ., Κομοτηνή

27/06/2011

Λίτσα,

Το γεγονός ότι ο γιος σου δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με τις στερεές τροφές δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο σε έχουν αφήσει να πιστέψεις.

Το πρώτο στάδιο για την εισαγωγή στερεών τροφών είναι μεταξύ 6 και 8 μηνών. Στην διάρκεια αυτού του σταδίου αρχίζουμε να εισάγουμε γεύσεις και μορφές τροφών (υφή της τροφής), κουταλάκια και ποδιές.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε το μωρό να τρώει ευχάριστα, με κοινωνικότητα, και χωρίς αχρείαστο stress. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από το μωρό απλώς παρατηρώντας εσάς να τρώτε, παρά τρώγοντας το ίδιο!

Δεν υπάρχει κάποιο «μαγικό κουμπί» που αν το πατήσεις στην ηλικία των 6 μηνών τα μωρά μας ξαφνικά θα πρέπει να αλλάξουν και να εισέλθουν στον «κόσμο των τροφών». Μερικά μωρά θα δείξουν έντονο ενδιαφέρον και άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Έτσι και αλλιώς το πρώτο βήμα (στην τροφή) γίνεται κυρίως για τις γεύσεις, την υφή και την ποικιλία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρέχει κάποιος περισσότερη τροφή από όση το παιδί χρειάζεται.

Τα περισσότερα μωρά θα αρχίσουν να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον στις στερεές τροφές στο δεύτερο στάδιο, μετά την ηλικία των 8 μηνών. Όμως εάν έχουμε γίνει υπερβολικά πιεστικοί στο πρώτο στάδιο θα συμβεί το αντίθετο.

Το καλύτερο σ’ αυτό το στάδιο είναι να σταματήσετε να προσπαθείτε να ταΐσετε το μωρό σας και να περιμένετε το μωρό σας να δείξει ενδιαφέρον. Φέρτε το μωρό στο τραπέζι όποτε τρώτε κατά προτίμηση μαζί με άλλους, μερικές φορές στην διάρκεια της ημέρας.

Δείξτε στο παιδί πόσο απολαυστικό και άνετο είναι να τρώτε όλοι μαζί. Μπορεί να δοκιμάσετε να φάτε λίγα πολτοποιημένα φρούτα και μετά να προσφέρετε λίγο και στο μωρό σας να τα γευθεί από το δάκτυλό σας.  

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *