Τόση ώρα στο στήθος δεν θηλάζει;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Καλησπέρα
Έπρεπε αναγκαστικά να δώσουμε στο μικρό μας συμπλήρωμα και τώρα θέλω να το σταματήσω.

Το πρόβλημα ήταν ότι δεν έπαιρνε αρκετό βάρος και είχε σημάδια αφυδάτωσης. Έβγαζα το γάλα μου με το θήλαστρο τον τάιζα και αν έδειχνε σημάδια πείνας του έφτιαχνα και συμπλήρωμα. Εδώ και 4 μέρες έχω σταματήσει το θήλαστρο και τον θηλάζω κανονικά μετά από συμβουλές για σωστή τοποθέτηση από μια μαία.

Όντως μετά από αυτά που μου έδειξε δεν πονάω όταν θηλάζει, και έχουν αρχίσει να κλείνουν οι πληγές που είχα στις θηλές μου. Όταν με είδε μου είπε ότι έχω αρκετό γάλα και μάλλον κάτι κάνω λάθος στο θηλασμό.
Το πρόβλημα μου είναι ότι ενώ έχω τον μικρό τοποθετημένο σωστά και βλέπω ότι κάνει τις σωστές κινήσεις, όταν τον βγάζω από το στήθος (όπου θήλαζε 1-2 ώρες) κλαίει σαν να μην έχει φάει τίποτα, την ίδια στιγμή πιέζω λίγο το στήθος μου και τρέχει γάλα.

Υπάρχει περίπτωση ενώ είναι στο στήθος μου και θηλάζει να μην παίρνει γάλα; Μήπως φταίει το ότι έχω μεγάλη θηλαία άλω και μεγάλο στήθος; Μήπως θα ήταν καλύτερα να βγάζω το γάλα μου με το θήλαστρο και να του το δίνω, όπως έκανα και είδα ότι πήγαινε καλά ο μικρός και έπαιρνε βάρος;

Αν ναι τι πρόγραμμα να ακολουθήσω ώστε να έχω τα καλύτερα αποτελέσματα; Θα ήθελα πολύ να τον θηλάσω αλλά νομίζω ότι τον ταλαιπωρώ! Τι να κάνω; Ξέρω όλα τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και δεν θέλω να του το στερήσω.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.
Ελένη Κ., Λέρος

20/05/2011

Αγαπητή Ελένη,

Νομίζω ότι έτσι όπως μου τα λες, το γεγονός ότι μειώθηκαν οι πάνες του μωρού πρέπει να είναι ένδειξη ότι θα πρέπει να πας λίγο σταδιακά.  Οι 5 πάνες και 2 κενώσεις είναι σχετικά λίγες για αυτή την ηλικία. Από την άλλη ο εκνευρισμός του μωρού μπορεί να έχει σχέση και με σύγχυση θηλής, μπορεί να περιμένει και το μπουκάλι.

Γενικά δεν είναι καλό να σταματάς το μωρό, θα πρέπει να το αφήνεις να θηλάζει όσο θέλει. Κάποιες φορές στη διάρκεια της ημέρας τα μωρά που θηλάζουν μπορεί  φυσιολογικά να κάνουν μαραθώνιους θηλασμούς, διάρκειας κάποιων ωρών και αυτό θεωρείται φυσιολογική συμπεριφορά, εφόσον βέβαια έχουν αρκετές πάνες και παίρνουν βάρος.

Θα σου πρότεινα να παρατηρείς αν και πότε καταπίνει το μωρό, και σε φάσεις που σταματά και αποκοιμιέται να το βοηθάς με συμπιέσεις του στήθους με το χέρι σου, έτσι ώστε να βοηθήσεις να αδειάσει πιο γρήγορα το στήθος και να παίρνει το μωρό το γάλα που είναι πλουσιότερο σε λίπος.

Οι έξι θηλασμοί την ημέρα μάλλον είναι λίγοι, θα πρέπει να αυξηθούν και να είναι τουλάχιστον 8-10. Παράλληλα θα πρέπει να κάνεις σταδιακά και κάποιες αντλήσεις και ίσως το συμπλήρωμα να το διακόψεις σταδιακά, 30-60 ml κάθε 2-3 μέρες, και σύμφωνα με τις πάνες του μωρού. Καλό θα είναι να έχεις μία συνεννόηση και με τη μαία που σε είδε να εκτιμήσει ξανά την τεχνική του θηλασμού.

Όπως καταλαβαίνεις είναι λίγο δύσκολο να εκτιμήσει κανείς μια τέτοια κατάσταση από μακρυά. Να ξέρεις πάντως ότι εφόσον φτιάξεις την τεχνική θηλασμού και το μωρό θηλάζει αποτελεσματικά, σιγά σιγά η παραγωγή σου θα αυξηθεί, με απεριόριστους θηλασμούς και μείωση του συμπληρώματος.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες σου και καλή συνέχεια.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *