Επιστροφή στον αποκλειστικό θηλασμό

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος, MB, ChB, MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας,
Το μωράκι μου στο μαιευτήριο έχασε πάνω από το 10% του αρχικού του βάρους και αναγκάστηκα να δώσω συμπλήρωμα.

Στο σπίτι αρχικά ακολούθησα την συμβουλή 3 διαφορετικών παιδίατρων και του περιβάλλοντος μου και έδινα μετά από κάθε γεύμα συμπλήρωμα.

Επειδή όμως στεναχωριόμουν πάρα πολύ με αυτή την κατάσταση αποφάσισα να τους αγνοήσω όλους και να προσπαθήσω για αποκλειστικό θηλασμό.

Μείωσα σιγά σιγά τον αριθμό των μπιμπερό και την ποσότητα του συμπληρώματος και τελικά όταν ο μπέμπης έφτασε περίπου 25 ημερών καταφέραμε να του δίνω ένα μόνο συμπλήρωμα το βράδυ μετά το μπάνιο του.

Η ποσότητα ήταν αρχικά 90 και μέχρι πριν από περίπου 1 εβδομάδα (είναι τώρα 2,5 μηνών) είχε φτάσει να περνάει λίγο τα 120.

Να συμπληρώσω εδώ ότι το παιδί είναι πολλές ώρες στο στήθος γιατί το χρησιμοποιεί και ως πιπίλα και ως ηρεμιστικό και γενικά του αρέσει πολύ η επαφή. Επίσης κάνουμε και co-sleeping.

Εδώ και μία εβδομάδα και αφού κατάφερα να τα κανονίσω με τη δουλειά μου ώστε να μείνω μαζί του μέχρι τους 6 μήνες, ξεκίνησα προσπάθεια να κόψω και αυτό το ένα συμπλήρωμα. Πέσαμε λοιπόν πάλι στα 90ml αλλά ο μικρός στεναχωριέται όταν τελειώνει το μπουκάλι και τον βάζω στο στήθος κατευθείαν για να τον ηρεμήσω πράγμα που δεν συμβαίνει πάντα ενώ βλέπω ότι εκείνη την στιγμή έχω γάλα.

Αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι ότι την εβδομάδα αυτή πήρε μόνο 100γρ.

Τί να κάνω; Να συνεχίσω την προσπάθεια ή είναι πια αργά και το συμπλήρωμα αυτό όντως το χρειάζεται;
Βάνα Κ., Μαρκόπουλο, Αθήνα

28/05/2011

Αγαπητή Βάνα,

Μπράβο για την υπομονή και επιμονή σου με το θηλασμό.

Με τα στοιχεία που μας έχεις δώσει βλέπω ότι το μωρό σου βάζει το βάρος του κανονικά. Δεν είναι όλα τα βρέφη τα ίδια και ούτε περιμένουμε ότι ένα βρέφος θα βάζει με τον ίδιο ρυθμό βάρος κάθε εβδομάδα.

Ναι, το βάρος του βρέφους είναι κάτω από το μέσο όρο αλλά έτσι είναι και το 50% των παιδιών, αυτός είναι άλλωστε και ο ορισμός του μέσου όρου. Για το βάρος του, η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα βρέφη που θηλάζουν.

Τώρα για να σταματήσεις το συμπλήρωμα θα έλεγα να προσπαθήσεις να αυξήσεις την παραγωγή σου.

Βάζεις ήδη πολύ συχνά το μωρό στο στήθος και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα σε συμβούλευα να κάνεις μαλάξεις στο μαστό -από τη βάση προς τη θηλή- ενώ θηλάζει το μωρό, για να αυξήσεις τη ροή και το ενδιαφέρον του βρέφους όπως και την ποσότητα που παίρνει το βρέφος σε κάθε θηλασμό.

Η εισήγησή μου είναι επίσης να προσπαθείς να κάνεις αντλήσεις μετά το θηλασμό 3-4 φορές τη μέρα. Στην αρχή δεν θα έχεις επιπλέον παραγωγή αλλά με αυτό τον τρόπο θα έχεις σιγά σιγά αύξηση της παραγωγής.

Θα πρέπει να προσπαθήσεις σιγά σιγά πρώτα να θηλάζεις μερικές φορές το μωρό το βράδυ και μετά αν το βρέφος εκνευρίζεται (αφού έχει μάθει στο μπιμπερό) να δίνεις μπιμπερό με λιγότερη ποσότητα και σιγά σιγά θα έχεις και δικό σου γάλα για το μπιμπερό και μετά θα το σταματήσεις εντελώς.

Πρέπει να ελέγχεις συχνά το βάρος για να βλέπεις ότι συνεχίζει το βρέφος να βάζει βάρος.

Καλή επιτυχία

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

 1. Καλημέρα Βάνα μου και μπράβο σου κι από μένα για τις προσπάθειες που κάνεις με το Θηλασμό.
  Σου γράφω σαν μανούλα που είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί πρόωρα (στις 33 συν 5 εβδομάδες) κι από την μέχρι τώρα εμπειρία μου με το θηλασμό (έχω κι ένα δεύτερο παιδάκι τώρα 5 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά και γεννήθηκε κι αυτό με ελαφρά προωρότητα 36 συν 2 εβδομάδες).
  Το πρώτο μου παιδί το έβαλα στο στήθος μετά από προτροπή της τότε της παιδιάτρου μου. Κανένας από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον μου δεν πίστευε πως θα θηλάσει κανονικά γιατί μέχρι τότε έβγαζα το γάλα συνεχώς με το Θήλαστρο με αμέτρητες αντλήσεις και κούραση το 24ωρο και δίνοντας παράλληλα συμπλήρωμα. Σιγά- σιγά και με πού υπομονή (είχα και μέρες που έκλαιγα από τα νεύρα μου και την εξάντληση) κατάφερα η μικρή να παίρνει μόνο 20 ml συμπλήρωμα κι αυτό όχι σε κάθε γεύμα εκεί που πρώτα έπαιρνε γύρω στα 60-70. . Τελικά κατάφερα να τη θηλάζω αποκλειστικά για τον υπόλοιπο καιρό (4 μήνες) και συνολικά 18.
  Δεν πήρα ποτέ τίποτε για ν αυξήσω τη γαλουχία, από άγνοια και μην ξέροντας τότε που να απευθυνθώ.
  Δεν ξέρω να σε βοήθησα καθόλου, αλλά είμαι 100% σίγουρη πως θα τα καταφέρεις :-)). Γιατί μια μάνα όλα(σχεδόν) τα μπορεί!!!

  Μανουέλα, Πύργος Ηλείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *