Αρνείται να θηλάσει και κλαίει

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
pediatriki on line 

Καταρχήν συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε! Χρειάζομαι τη βοήθειά σας.

Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 μηνών, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Έκανα μεγάλο αγώνα για να το θηλάζω γιατί από την κλινική που το πήρα είχε μάθει στο μπουκάλι και μετά δεν έπιανε ούτε καν τη θηλή.

Ευτυχώς όμως τα κατάφερα και σταδιακά κόψαμε το συμπλήρωμα και θηλάζει μόνο. Έχω κόψει τα γαλακτοκομικά από γελαδινό γάλα, το πορτοκάλι, φράουλες και σοκολάτα γιατί είχε βγάλει σπυράκια στο πρόσωπο. Όμως εδώ και 9 ημέρες έτσι ξαφνικά άρχισε να αρνείται να θηλάσει, μόλις την πιάσω για να τη βάλω αρχίζει το κλάμα.

Στην αρχή δεν ήξερα τι να την κάνω, μετά άρχισα να την αλλάζω στάση, να την τραγουδάω για να την “ξεγελάσω”. Αυτό που κατάφερα είναι να θηλάζει κάθε 3-4 ώρες (εκτός της νύχτας που την αφήνω να ξυπνήσει μόνη της), κανένα 8λεπτο και μετά
να κλαίει πάλι οπότε αναγκάζομαι να τη σηκώνω. Προσπάθησα να της δίνω και συμπλήρωμα, γιατί φοβάμαι ότι δεν τρώει αρκετά, αλλά ούτε και αυτό το θέλει, τρώει με το ζόρι 20-40 γραμ..

Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι ανήσυχη, ούτε έχει κλάκορψει ποτέ γιατί πεινάει και θέλει να φάει, πάντα εγώ την ξυπνάω.

Γάλα νομίζω ότι έχω αλλά τελευταία σίγουρα έχει μειωθεί δεν είναι όπως πρώτα που έτρεχε και γινόμουν χάλια. Φοβάμαι μήπως αυτό βλάψει την ανάπτυξή του, δεν μεγαλώσει σωστά.

Τον πρώτο μήνα έβαλε μόνο 550 γραμ. τον δεύτερο 700, αυτό τον μήνα όμως μέχρι στιγμής μόνο 200 γραμ. Φοβάμαι μήπως δεν βάλει βάρος αλλά αρχίσει να χάνει.

Επειδή η παιδίατρος μου δεν είναι πολύ υπέρ του θηλασμού, δεν μου έδωσε μια απάντηση στο τί φταίει και κλαίει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Σας παρακαλώ, πείτε τι πρέπει να κάνω για να μη σταματήσω να θηλάζω; Είναι πολύ ψυχοφθόρο να παλεύω κάθε φορά που είναι να τη θηλάσω.
Στέλλα Κ., Θεσσαλονίκη

30/05/2011

Αγαπητή Στέλλα,

Έχετε ένα θέμα με το βάρος πράγμα που θέλουμε να αποτρέψουμε.

Θα πρέπει  να ληφθεί ένα πιο λεπτομερές ιστορικό, καθώς και να γίνει άμεση κλινική εξέταση από άτομο που να ειδικεύεται στα θέματα γαλουχίας, ώστε να δοθεί μια υπεύθυνη απάντηση στα ερωτήματά σου.

Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα δοθεί η λύση.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *