Το γάλα μου μειώνεται. Τί μπορώ να κάνω;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλή σας ημέρα,
Έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών. Από την 2η εβδομάδα της γέννησής της η παιδίατρος μας παρότρυνε να της δίνουμε συμπλήρωμα, όποτε ένιωθα ότι δεν έχω αρκετό γάλα και ότι η μικρή πείναγε.

Ξεκινήσαμε με 30ml και τελικά έχουμε καταλήξει πλέον κάθε βράδυ, μετά τον θηλασμό, να της δίνουμε 120ml. Δηλαδή το πρόγραμμά της είναι περίπου το εξής: την ημέρα θηλάζει κάθε 2-3 ώρες-δεν κοιμάται πολύ, το βράδυ μετά το μπανάκι της, θηλάζει, πίνει 120ml ξένο γάλα και κοιμάται περίπου 4-5 ώρες.

Πριν λίγες ημέρες της δώσαμε και πιπίλα καθώς πιπιλάει συνεχώς το χεράκι της.

Δυστυχώς όμως, τις τελευταίες ημέρες αισθάνομαι το στήθος μου συνεχώς άδειο και η μικρή μου τρώει λιγότερο. Ξεκινάει με έντονες θηλαστικές κινήσεις και καταπίνει κανονικά για πολύ λίγο αλλά στη συνέχεια απλώς πιπιλάει. Επίσης δεν έχει πάρει καθόλου βάρος αυτές τις μέρες.

Οι κενώσεις της ήταν από την γέννησή της και παραμένουν αρκετά συχνές: 5-6 την ημέρα.

Η παιδίατρος μας παρότρυνε να της δίνουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας συμπλήρωμα, αλλά ανησυχούμε μήπως αυτό θα συμβάλει στην μείωση της παραγωγής γάλακτος από εμένα αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε να πεινάει η μικρή.

Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι; Μπορεί η πιπίλα να έχει μπερδέψει το μωρό;
Να αυξήσω το συμπλήρωμα; Μπορεί απλά να μην έχω άλλο γάλα;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Γεωργία Σ
., Αθήνα

Αγαπητή Γεωργία

Θα μπορούσες να αυξήσεις την παραγωγή σου μειώνοντας σταδιακά στο ξένο γάλα με ρυθμό περίπου 30 ml/2-3 24ωρα και αυξάνοντας τους θηλασμούς. Το βράδυ δεν είναι καλή ιδέα να δίνεις τόσο συμπλήρωμα. Αν δεν το δώσεις το μωρό θα ξυπνήσει πολύ νωρίτερα και έτσι θα θηλάσει και θα αυξηθεί η παραγωγή σου. Η πιπίλα σίγουρα δε βοηθά σε αυτή την περίπτωση και τα μπιμπερό προκαλούν σύγχυση θηλής.

Το γεγονός ότι νιώθεις το στήθος άδειο δε σημαίνει ότι δεν έχεις και γάλα. Πολύ συχνά οι μητέρες νιώθουν γύρω περίπου στον 3ο μήνα αυτό το “άδειασμα” που όμως δεν είναι πραγματικό. Επίσης μπορεί το μωρό να περνά κάποια περίοδο αύξησης που να έχει απλά περισσότερες ανάγκες.

Για να ξέρεις αν το μωρό σου τρώει αρκετά μπορείς να μετράς τις πάνες με τα ούρα θα πρέπει να είναι περίπου 6-8/ημέρα και αρκετά γεμάτες. Αν δες μείωση τότε επιβραδύνεις το ρυθμό που ελαττώνεις το συμπλήρωμα.

Αν το θηλάσεις συχνότερα η παραγωγή σου θα αυξηθεί. Αν θέλεις  μπορείς να πάρεις για βοήθημα κάψουλες fenugreek (3 κάψουλες x 3 φορές με το φαγητό) και να κάνεις άντληση όμως κατά προτίμηση με διπλό νοσοκομειακό ενοικιαζόμενο θήλαστρο. Τέτοια θήλαστρα ενδείκνυται αν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγή σου και όχι απλά θήλαστρα.

Το ότι δεν πήρε βάρος σε λίγες ημέρες, δε σημαίνει τίποτε. Τα ζυγίσματα δεν πρέπει να γίνονται συχνά γιατί μπορεί να παραπλανήσουν.

Θα σου πρότεινα για καλύτερα αποτελέσματα να επισκεφτείς και κάποιο πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας στην Αθήνα.

Καλή επιτυχία στις προσπάθειες σου.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *