Καλησπέρα.
Έχω μια κορούλα 21 ημερών και θηλάζουμε αποκλειστικά από την πρώτη μέρα.Την πρώτη μέρα στο σπίτι είχε πρηστεί το στήθος μου και δεν μπορούσε να πιάσει τη θηλή οπότε νοικιάσαμε θήλαστρο. Ευτυχώς όμως από την επόμενη μέρα τα καταφέραμε, θεραπεύτηκαν σιγά σιγά και οι πληγές και τώρα τα πάμε περίφημα.
Η αδερφή μου γέννησε 3 μέρες πριν από εμένα πρόωρα (33 εβδομάδων) και δυστυχώς δεν κατάφερε να θηλάσει. Ο μπέμπης είναι τώρα 24 ημερών. Έχω αποφασίσει να του δίνω γάλα καθημερινά για όσο μπορέσω και όσο μπορέσω. Έτσι άρχισα πριν 5 μέρες να αντλώ 50 ml την ημέρα και ευτυχώς ο μπέμπης τα δέχτηκε με πολλή χαρά!!
Σήμερα πήγε στον παιδίατρο ο οποίος μας είπε πως πάμε πολύ καλά και αν θέλω να του δίνω όσο περισσότερο μπορώ!!Θέλω να σας ρωτήσω πόσες αντλήσεις να κάνω και κάθε πότε ώστε να δίνω αρκετό γάλα στον ανιψιό μου χωρίς όμως να αντιμετωπίσω πρόβλημα με το θηλασμό της μπέμπας μου;
Συνήθως θηλάζει ανά 3ωρο και κάθε γεύμα από τον ένα μαστό αλλά τις τελευταίες 2 μέρες τρώει λιγότερη ώρα και πολύ πιο συχνά με αποτέλεσμα να μην ξέρω από ποια μεριά να την ταΐσω, πότε να αντλήσω με το θήλαστρο και από πού…
Επίσης θα ήθελα να σας πω πως έχω σκοπό να βγάζω γάλα και για τη μπέμπα μου γιατί σε λίγο καιρό θα χρειαστεί να λείπω για 3-4 ώρες λόγω δουλειάς.
Θα τα καταφέρω να ταΐζω σωστά την κόρη μου και να βοηθήσω και τον ανηψιό μου; Θα το ήθελα πολύ…
Ευχαριστώ πολύ
Μιρέλλα Μ., Αθήνα
Αγαπητή Μιρέλλα,
Συγχαρητήρια για την απόφαση σου να δώσεις το γάλα σου και στον ανηψιό σου!
Εκείνο που δεν έχω καταλάβει, είναι αν θέλεις να θηλάσεις αποκλειστικά και τον ανηψιό σου. Η αδελφή σου δεν έχει καθόλου γάλα ή απλά δεν της αρκεί και βοηθάς την κατάσταση και με το δικό σου; Ακόμη και αν δεν θήλασε από την αρχή η αδελφή σου, θα μπορούσε να ξεκινήσει προσπάθειες επαναγαλακτισμού.
Τώρα για το πόσο συχνά χρειάζεται να αντλείς γάλα εξαρτάται αντίστοιχα από το αν θέλεις να δώσεις αποκλειστικά το γάλα σου και στον ανηψιό σου. Γενικά η παραγωγή του γάλατος έχει σχέση με τη ζήτηση, όσο πιο συχνά κάνεις αντλήσεις και βάζεις το μωρό να θηλάζει τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγεται.
Η αλλαγή στη συμπεριφορά της μικρής σου ίσως έχει σχέση με κάποια περίοδο αύξησης και λογικά θα είναι προσωρινή.
Επειδή σκοπεύεις να γυρίσεις στη δουλειά νωρίς, καλό θα ήταν να φτιάξεις και κάποιο στοκ στην κατάψυξη με γάλα για την μικρή σου. Οπότε θα σου πρότεινα περίπου 2 εβδομάδες πριν γυρίσεις στην εργασία σου να κρατάς και κάποια γεύματα στην κατάψυξη για το δικό σου μωρό.
Ελπίζω να σε βοήθησα.
Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα
Βασιλική Δανηλάτου, Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Χίλια μπράβο στην προσπάθειά σου!!!
Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα Μαρία!!
Μπράβο σου…!!!
Αυτό που κάνεις είναι σημαντικό. Σου εύχομαι να τα καταφέρεις για όσο καιρό θέλεις.
Να χαίρεσαι και την κόρούλα σου αλλά και το ανηψάκι σου.
Συγχαρητήρια!
Υ.Γ. Μεγαλύτερη μου ευχή να καταφέρει η αδερφή σου να το θηλάσει. Είναι σπουδαίο δώρο!