Σε αλλεργία του μωρού σταματάμε το θηλασμό;

Σε αλλεργία του μωρού σταματάμε το θηλασμό;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Η μικρή μου 4,5 μηνών, τη θηλάζω αποκλειστικά και παρουσίασε από τον 2ο μήνα λίγο αίμα στα κακά χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός από λίγη βλέννα. Σταμάτησα γαλακτοκομικά, μοσχάρι, αυγό, ψάρι, πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς κ.α. Το αιματάκι δεν έχει σταματήσει τελείως αλλά τα συμπτώματα δεν είναι έντονα ούτε καθημερινά.

Τι είναι καλύτερο για το μωρό; Να συνεχίσω το θηλασμό και ας συνεχίζει να εμφανίζει πότε πότε λίγο αίμα; ή να δώσω ξένο;

Ακόμη της έκανα εξετάσεις αίματος. Αιματοκρίτης 36,6, φερριτίνη 46. Χρειάζεται σίδηρο και συμπλήρωμα βιταμινών; Ο παιδίατρός μου μου συνέστησε και σίδηρο και βιταμίνες.

Ακόμη στερεές πότε να ξεκινήσω και πως;
Ηλιάνα Π.
, Μαγνησία

Η αλλεργία και η εντεροκολίτιδα δεν είναι ποτέ αντένδειξη για θηλασμό. Ίσα ίσα, τα πράγματα είναι πιθανό να ήταν πολύ χειρότερα χωρίς θηλασμό. Με φυσιολογική φερριτίνη δεν καταλαβαίνω γιατί το παιδί χρειάζεται σίδηρο.

Η παρουσία εντεροκολίτιδας δεν αλλάζει τις γενικές συστάσεις για στερεές τροφές: στο τέλος των 6 μηνών, ξεκίνημα με τροφές πλούσιες σε σίδηρο και ιχνοστοιχεία, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας.

Λογικά θα πρέπει να αποφύγετε την πρώιμη εισαγωγή γαλακτοκομικών και κρεμών που περιέχουν ορό γάλακτος.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *