Επαναγαλακτισμός μετά από χάπι διακοπής θηλασμού

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Tο μωρό μου είναι 7 μηνών. Πριν 1 βδομάδα πήρα αντιβίωση γιατί αρρώστησα και έβγαζα γάλα με το θήλαστρο για να μη θηλάσω. Mόνο 40 γραμμάρια και από τα 2. Aποφάσισα να πάρω χάπι για να το κόψω (τα ντοστινέξ, 1 για 7 μέρες), πήρα μόνο 1 μέρα και το μετάνιωσα. Δε παίρνω άλλο.

Το στήθος μου είναι μαλακό και πριν το χάπι. Έχω ακόμη γάλα; Μπορώ να ξαναθηλάσω ή θα βλάψω τη μπέμπα επειδή έχει περάσει στον οργανισμό μου το χάπι;
Ευτυχία Ζ., Ραφήνα

Λυπάμαι πολύ που σας έδωσαν τόσο λάθος οδηγίες και ταλαιπώρησαν και εσάς και το μωρό σας.

Οι περισσότερες αντιβιώσεις είναι συμβατές με το θηλασμό, θα μπορούσε ο γιατρός σας να επιλέξει μια αντιβίωση που χορηγείται και σε μωρά. Αν ο γιατρός σας δεν γνωρίζει ποιες αντιβιώσεις είναι κατάλληλες για μωρά, θα μπορούσε να σας βοηθήσει ο παιδίατρός σας να επιλέξετε την κατάλληλη.

Το “μόνο 40 γραμμάρια και από τα δύο” που αναφέρετε για την άντληση, δεν σημαίνει κάτι. Το θήλαστρο σας δείχνει μόνο πόσο γάλα μπορείτε να αντλήσετε με το συγκεκριμένο θήλαστρο τη συγκεκριμένη στιγμή. Το θήλαστρο δεν μπορεί να σας δείξει πόσο γάλα μπορείτε να παράγετε. Δεν μπορεί καν να σας δείξει πόσο μπορείτε να αντλήσετε γενικά.

Όταν ο θηλασμός διακόπτετε και η μητέρα επιθυμεί να διατηρήσει τη γαλουχία, τα μόνα κατάλληλα θήλαστρα είναι τα νοσοκομειακά.

Μπορείτε να ξαναθηλάσετε.

To φάρμακο που πήρατε (δραστική ουσία cabergoline) έχει χρόνο ημίσιας ζωής 80 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι για να μειωθεί η ουσία στο 1/8, θα πρέπει να περιμένετε 10 ημέρες. Με δεδομένη την ηλικία του μωρού σας, οι 10 μέρες θεωρούνται ασφαλής περίοδος αποχής από την τελευταία ημέρα λήψης του φαρμάκου.

Αυτές τις ημέρες καλό θα ήταν να επαναφέρετε τη γαλουχία κάνοντας 8 αντλήσεις το 24ωρο με νοσοκομειακό θήλαστρο με διπλό σύστημα άντλησης. Οι αντλήσεις θα πρέπει να διαρκούν 15 λεπτά (για κάθε στήθος, ή 15 λεπτά συνολικά αν χρησιμοποιείτε το διπλό σύστημα άντλησης), ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ροή ή όχι.

Μετά τις 10 ημέρες μπορείτε να ξαναβάλετε το μωρό στο στήθος.

Η αυξημένη δερματική επαφή με το μωρό σας αυξάνει τις πιθανότητες συνεργασίας. Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Έπαναγαλακτισμός και πρόκληση γαλουχίας

Αν έχετε επιπλέον απορίες μη διστάσετε να μας γράψετε.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *