Δεν παίρνει βάρος παρά τις στερεές τροφές

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Η κόρη μου είναι 7 μηνών (6850 kgr και 68 εκατ.) και εδώ και 2 μήνες της δίνω στέρεες τροφές. Το απόγευμα χρησιμοποιώ ρυζάλευρο και κεχρί βιολογικό και τα φτιάχνω με νερό και όχι με γάλα. Τρώει περίπου 150 ml από την κρέμα. Το πρωί τρώει τα φρούτα (αχλάδι – μήλο – μπανάνα – ακτινίδιο – πορτοκάλι) αλλά δεν της πολυαρέσουν… (ποτέ δεν τα έχει φάει όλα). Το μεσημέρι κρέας με λαχανικά περίπου 250 ml. Μετά τα γεύματα, αλλά και ενδιάμεσα και όλο το βράδυ (ξυπνάει συνέχεια, σχεδόν κάθε 2 ώρες) θηλάζει.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτόν το μήνα πήρε μόνο 150 γραμμάρια. Η γιατρός είπε να δίνω συμπλήρωμα γάλα
και να αρχίσω κρέμα δημητριακών – όποια έχει περισσότερες θερμίδες. Το θέμα είναι ότι δεν θέλω να του δώσω ξένο γάλα, ξέρω ότι έχω αρκετό, κι ούτε θέλω να του δώσω κρέμα με ζάχαρη και γάλα μέσα!

Κάνω κάτι λάθος; τί πρέπει να κάνω για να βάλει κανά γραμμάριο παραπάνω; μήπως δεν χορταίνει και ξυπνάει την νύχτα;

Ευχαριστώ
Μαρία Σ., Σέρρες

Δεν γνωρίζω τι έχει δοκιμάσει από τροφές. Στην ηλικία της μπορεί σταδιακά να εισαχθούν όλα τα λαχανικά του μανάβη, ρύζι, καλαμπόκι, ζυμαρικό, τραχανάς, φιδές, κρέας κόκκινο και άσπρο, ντομάτα, λεμόνι, γιαούρτι, τυρί, όσπρια όπως φακές.

Το απογευματινό μπορεί κάλλιστα να είναι το φαγητό του μεσημεριού χωρίς το κρέας ή γενικά δημητριακά (πατάτα, ρύζι κλπ) και λαχανικά.

Επίσης η μικρή εάν είναι έτοιμη μπορεί να λάβει 1-2 σνακ στην ημέρα πέρα από τα τρία γεύματα στερεών, και πάλι από αυτές τις κατηγορίες τροφίμων.

Γενικά αφήστε την σκέψη σας ελεύθερη, έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο που θέλει να φάει όπως εσείς.

Τα ξυπνήματα σε αυτήν την ηλικία είναι αναμενόμενα. Εάν δοκιμάσει τα παραπάνω τρόφιμα, ποικιλία και σωστή συχνότητα θα είναι εντάξει.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *