Βρεφικά γάλατα τώρα και στα σούπερ μάρκετ

Βρεφικά γάλατα τώρα και στα σούπερ μάρκετ

Από τα σούπερ μάρκετ θα πωλείται το βρεφικό γάλα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να μειωθεί στο μισό η λιανική τιμή του που σήμερα φτάνει τα 26 ευρώ.

Αντίθετοι στην πώληση του βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ είναι οι φαραμακοποιοί

Την αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, να πωλείται το βρεφικό γάλα από τα σούπερ μάρκετ
με στόχο τη μείωση της λιανικής τιμής του, δηλώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο Π.Φ.Σ. επισημαίνει ότι η πώληση του βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία γίνεται με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και επισημαίνει ότι το κέδρος του φαρμακοποιού από τα 26 ευρώ που κοστίζει το γάλα είναι μόνο 3 ευρώ.

Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης εξήγγειλε ότι προγραμματίζει την έκδοση απόφασης σύμφωνα με την οποία τα βρεφικά γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών), θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ «με στόχο» όπως είπε , «να πέσει η τιμή του στο μισό από τα 26€ σήμερα».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνουμε και τον κ. Χρυσοχοϊδη και την κοινή γνώμη ότι η διάθεση από τα φαρμακεία των βρεφικών γαλάτων για την διατροφή των νεογνών γίνεται μετά από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με στόχο όπως αναφέρεται στην απόφαση , την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η διάθεση από τα σούπερ μάρκετ θα μειώσει την τιμή στο μισό , καλούμε όσους τον υποστηρίζουν, να αποδείξουν πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.

Εμείς γνωρίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι από ένα βρεφικό γάλα που πωλείται από τα φαρμακεία στην τιμή των 26 €, το κέρδος του φαρμακοποιού είναι μόνο 3€, ο ΦΠΑ είναι 3€ και η χονδρική τιμή στην οποία το προμηθεύεται το φαρμακείο.

Κατά συνέπεια είναι ψεύδος ότι υπάρχει προοπτική μείωσης της λιανικής τιμής σε περίπτωση διάθεσης από τα σούπερ μάρκετ εκτός εάν θα τα διαθέτουν με ζημιά και χωρίς να εισπράττουν ΦΠΑ.
Το μόνο βέβαιο από μια τέτοια προοπτική είναι ότι θα δοθεί ένα ακόμη «δωράκι» στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που θα αφαιρεθεί από τους φαρμακοποιούς.

Εάν η κυβέρνηση έχει ως πολιτική της επιλογή να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ας έχει το πολιτικό Θάρρος να το πει δημόσια . Επιχειρήματα για δήθεν όφελος από τον καταναλωτή εκθέτουν αυτούς που τα επικαλούνται”.

Το mitrikosthilasmos.com προτείνει τόσο στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο, να διαβάσουν το άρθρο “ΕΠΕΙΓΟΝ Προς Έλληνες φαρμακοποιούς: Φαρμακεία φιλικά προς τα βρέφη” του κ. Στέλιου Παπαβέντση Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC. 

Photo: Micah Sittig
 

4 Σχόλια

  1. Βλεπω πως οτι δε μας αρεσει δεν το δημοσιοποιουμε! Λογοκρισια εεε;;;

  2. Τελικά ο θηλασμός δεν ειναι μονο οτι πολυτιμοτερο για μαμαδες και μωρά αλλά και πράξη αντιστασης! αφου σε αυτη τη χωρα τα φραγκα ειναι πο σημαντικα ακομα και από την υγεια των παιδιων της…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *