Τί μπορώ να κάνω για να κοιμάται περισσότερο το μωρό;

Τί μπορώ να κάνω για να κοιμάται περισσότερο το μωρό;

Απαντά ο Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Καλημέρα,
έχω ένα κοριτσάκι 6,5 μηνών και την έχω θηλάσει αποκλειστικά. Πριν από μια εβδομάδα ξεκινήσαμε στερεά τροφή (φρούτα). Από την γέννησή της θηλάζει χωρίς πρόγραμμα περίπου ανα 2ωρο.

Το πρόβλημα μου όμως είναι το βράδυ. Ενώ παλαιότερα ξυπνούσε περίπου στο 2ωρο τώρα έχει μια βδομάδα που το βράδυ έχει καταντήσει μαρτύριο. Κοιμάται κανένα 20 λεπτό και ξυπνάει, την βάζω στο στήθος αλλά δεν τρώει πάντα.

Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να την ενοχλούν τα δόντια (έχουν φουσκώσει) ή να νιώθει έντονα το συναίσθημα του αποχωρισμού.
Διαβάζοντας κάποια βιβλία του συνδέσμου θηλασμού, πολλές φορές τα βράδια κοιμόμαστε οικογενειακώς δηλαδή με την μικρή στην μέση του κρεβατιού. όταν όμως την παίρνω για να την βάλω στην κούνια της που είναι ακριβώς δίπλα από το κρεββάτι μου ξυπνάει και κλαίει.

Πρέπει να σας τονίσω ότι ψυχολογικά δέχομαι μεγάλη πίεση δεδομένου ότι όλοι γύρω μου φωνάζουν που κοιμόμαστε με το μωρό, ακόμα και ο πατέρας επηρεάζεται από την μητέρα του και θέλει το βράδυ το μωρό να κοιμάται στην κούνια του.

Έτσι καταλήγω εγώ όλο το βράδυ να μην έχω κοιμηθεί καθόλου και το πρωί να πρέπει να πάω στην δουλειά μου και να είμαι πτώμα. Όπως καταλαβαίνεται, είμαι ερωτευμένη με τον ύπνο και τον “ζητάω” και τον σκέφτομαι συνέχεια.

Θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με το μωρό και τι μπορώ να κάνω για να κοιμάται λιγουλάκι και να κοιμάμαι και εγώ παράλληλα.
Μαρία Γ.,  Βόλος

Καλημέρα Μαρία,

Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω ότι το θέμα του νυχτερινού ύπνου το έχεις ψάξει πολύ, έχεις πάει στις συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού και έχεις διαβάσει και βιβλία σχετικά με το θέμα. 

Ξέρεις και τις αιτίες (δόντια που πονάνε, αίσθημα/φόβος αποχωρισμού, επανασύνδεση μαζί σου που λείπεις λόγο δουλειάς). Ξέρεις και την λύση. Μου την περιγράφεις, αλλά δεν μπορείς να την εφαρμόσεις λόγο της πίεσης που δέχεσαι.

Δεν έχω και εγώ να σου δώσω άλλη λύση, παρά την συμβουλή μου να ακούσεις την καρδιά σου και το ένστικτο σου σαν μητέρα και να κάνεις αυτό που εσύ θεωρείς καλό για το μωρό σου, για σένα και για τον άντρα σου.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

2 Σχόλια

  1. Μαρία η οικογένειά σας απαρτίζεται από τρία άτομα: εσένα, τον άντρα σου και το παιδί σας. Αποφασίζετε εσείς οι 3 από κοινού τι είναι βολικό για εσάς και όχι τι θέλουν οι άλλοι… οι άλλοι μπορεί να θέλουν διάφορα, όμως εσείς αποφασίζετε! Κλείστε τα αυτιά σας στα λόγια των τρίτων και λύστε το πρόβλημα όπως βολεύει εσάς! Ο άντρας μου δεν έχει πει στους γονείς του ότι το μωρό κοιμάται μαζί μας, νομίζουν ότι κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του: αφού δεν πρόκειται να καταλάβουν, δεν υπάρχει λόγος άλλωστε να ξέρουν όλα όσα γίνονται σπίτι μας. Με τον τρόπο αυτό κοιμόμαστε όμως εμείς! Και ο άντρας μου άργησε πολύ να το δεχτεί, όμως διαβάζοντας συνεχώς καταλήξαμε να κοιμόμαστε μαζί γιατί αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί μας ακόμη.

  2. εγω παντως το γιο μου, που ειναι τωρα 5 χρονων, τον επαιρνα στο κρεβατι μας όταν ηταν μωρο και μεγαλωννοντας δεν ειχε κανενα προβλημα να παει στο κρεβατι του, και τωρα η μικρη μου που ειναι 9 μηνων και θηλαζει κοιμαται μαζι μας. μερικες φορες δε, που ο γιος μου με ρωταει αν μπορει να κοιμηθει μαζι, δεν το ζηταει συχνα, δεν του αρνουμαστε ουτε εγω ουτε ο μπαμπας και κοιμομαστε οι τρεις μας και ο μπαμπας στο παιδικο. να σημειωσω οτι ο γιος μου ειναι πολυ ανεξαρτητος οποτε βγαζω το συμπερασμα ότι οταν κανεις τα παιδια να νοιωθουν ασφαλεια πατανε στα ποδια τους πιο ευκολα!

    βιβη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *