Θηλάζει λίγη ώρα. Είναι αρκετό;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Έχουμε ένα αγοράκι που μπήκε στον 7ο μήνα στις 10/03/11. Θήλαζε αποκλειστικά μέχρι τους 5.5 μήνες περίπου οπότε και αρχίσαμε να του δίνουμε μικρή ποσότητα φρουτόκρεμας (1/4 αχλάδι, 1/4 μπανάνα, 1/4 μήλο) για να δούμε πως θα τα πάει με το κουταλάκι (δε του δίναμε κάθε μέρα-αλλά κάθε δεύτερη ή τρίτη) και μετά θήλαζε κανονικά (αντέδρασε σχετικά καλά και στα φρούτα και στο κουταλάκι). Τώρα που έκλεισε τον 6ο του δίνουμε κανονικά από μισό φρούτο (και λίγο παραπάνω) και συνήθως δε δείχνει κάποια “διάθεση” να θηλάσει μετά τη φρουτόκρεμα.

Η αγωνία μου έχει να κάνει με το θηλασμό και συγκεκριμένα με το χρόνο που κάθεται το παιδί στο στήθος.
Μέχρι τις αρχές του 4ου μήνα το παιδί το κρατούσα αρκετή ώρα στο στήθος (πάνω από 20-25 λεπτά) από κάποια στιγμή και μετά όμως άρχισε να κάθεται όλο και λιγότερο.

Σήμερα κάθεται στο στήθος περίπου 5 λεπτά. Κάνει στην αρχή τις μαλάξεις για 1-2λεπτά και μετά κατεβαίνει το γάλα και πίνει πολύ έντονα για άλλα 3-4 λεπτά και αφού ξαναρχίσει τις θηλαστικές κινήσεις και δεν κατεβαίνει γάλα μετά από λίγο θέλει να σηκωθεί και δεν κάθεται να συνεχίσει.

Εγώ παράλληλα (όταν κάνει τις μαλάξεις) ακολουθώ την τεχνική συμπίεσης του στήθους μήπως και κατέβει το γάλα πάλι αλλά μάλλον δε γίνεται τίποτα οπότε και ο μικρός απλά δεν κάθεται στο στήθος! Πολλές φορές τον έβαζα (και τον βάζω) αμέσως στο άλλο στήθος από φόβο μήπως δεν έχει φάει αρκετά – κάποιες φορές τον βάζω γιατί φαίνεται πως θέλει να φάει και άλλο.

Το βράδυ δε, επειδή συνήθως ξυπνάει κάθε 2 ώρες (με 2.5 κάποιες φορές) τον βάζω πάντα και στα δύο στήθη με την ελπίδα ότι μπορεί  να φάει παραπάνω και να αργήσει να ξυπνήσει (αν και συνήθως δεν κάνει και τρελή διαφορά στο πόσο θα κοιμηθεί!).

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι α) αν το παιδί τρέφεται σωστά δεδομένου ότι κάθεται για τόσο λίγο στο στήθος (μήπως εν τέλει παίρνει μόνο το αρχικό “ελαφρύ” γάλα και όχι αρκετό από το πιο “λιπαρό” και θρεπτικό) β) υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να μείνει στο στήθος παραπάνω και να φάει περισσότερο (κυρίως το βράδυ γιατί η εξάντληση είναι έντονη!); και τέλος γ) έχει προσαρμοστεί η παραγωγή του γάλακτος σε αυτή την κατάσταση και μήπως τελικά έχει μειωθεί και γι’ αυτό δεν καταφέρνω κάτι με τη συμπίεση στήθους;

Να σημειώσω εδώ πως πριν τον 4ο μήνα (που καθόταν και περισσότερο στο στήθος και στο διάστημα που καθόταν καταλάβαινα πως κατέβαινε γάλα παραπάνω από μια φορά!) μπορεί να έτρωγε και κάθε 3 ώρες!! (έχω την αίσθηση πως εν τέλει αντί να αυξηθεί ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων ελαττώθηκε-στη χειρότερη έμεινε ο ίδιος!)

Σας ευχαριστώ πολύ
Φωτεινή Π, Αθήνα-Καρέας

Η πρόσληψη βάρους του μωρού σας είναι πολύ καλή, προφανώς θηλάζει πολύ αποτελεσματικά το λίγο χρόνο που μένει στο στήθος.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να μένει το μωρό περισσότερη ώρα στο στήθος, ούτε να εφαρμόζετε την κάποια τεχνική για να παίρνει το μωρό περισσότερο γάλα. Αυτό το κάνουμε στα μωρά που δεν μπορούν να θηλάσουν αποτελεσματικά.

Οι πιο συχνοί θηλασμοί ίσως να οφείλονται στην οδοντοφυΐα.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *