Ωράρια και ρουτίνα βρεφικών γευμάτων

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας για μια ακόμη φορά.
Η διατροφή του 6 μηνών γιου μου είναι γαλατάκι της μαμάς και πριν μια εβδομάδα εισαγωγή στις στερεές τροφές με φρουτόκρεμα. Αργότερα θα γίνει σταδιακά και η εισαγωγή λαχανικών χωρίς να σκοπεύω να δώσω έτοιμες κρέμες.

Έχω διαβάσει το βιβλίο σας κ. Παπαβέντση και δίνει πραγματικά χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή των μωρών μας.

Το ερώτημά μου έχει να κάνει με τα ωράρια των στερεών. Εως τώρα με τον αποκλειστικό θηλασμό έτρωγε όποτε και όσο ήθελε χωρίς να κοιτάμε ποτέ ρολόι και χωρίς να τηρούμε κανένα ωράριο. Είναι μωρό των συχνών και μικρών γευμάτων.

Τώρα με την φρουτόκρεμα και αργότερα με την εισαγωγή και άλλου στερεού γεύματος δυσκολεύομαι να τηρήσω μια σταθερή ώρα καθημερινά της κρέμας. Πχ την ώρα που είναι να φάει την κρέμα νυστάζει οπότε του δίνω στήθος να πιει γαλατάκι και να κοιμηθεί οπότε τη μια μέρα μπορεί να τρώει το πρωί την κρέμα και την άλλη το απογεύμα.

Επειδή γνωρίζω ότι τα μωρά αγαπούν και νιώθουν ασφάλεια με την καθημερίνη ρουτίνα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η εναλλαγή ωρών επηρεάζει αυτόν και την διατροφή του γενικότερα.

Στα μωρά μέχρι πότε είναι καλό να τηρούμε την ρουτίνα στην καθημερινότητά τους; Επίσης ήθελα να μάθω από πότε δίνουμε νερό σε μωρό που θηλάζει; Μέχρι πότε βρασμένο και πόση ποσότητα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.Αναστασία Κ., Γιαννιτσά

Ως προς το νερό δίνετε από την ώρα που ξεκινάτε στερεές τροφές. Στην αρχή βέβαια θα πίνει μόνο γουλίτσες.

Η ρουτίνα είναι ωφέλιμη αλλά δεν χρειάζεται να είναι άκαμπτη. Οι ώρες φαγητού 10-11 πρωί, 2-3 μεσημέρι, 6-7 απόγευμα μπορεί να αλλάζουν κάπως μετά από προσαρμογή στις ιδιαίτερες περιστάσεις της ημέρας.

Την καλύτερη απάντηση την δίνετε εσείς και όχι ώρες επιβαλλόμενες από άλλους, και το κριτήριο είναι το μωρό να αρχίζει να πεινάει αλλά όχι και πολύ (δεν θα φάει αμέσως μετά τον θηλασμό αλλά ούτε και πολύ ώρα μετά τον θηλασμό, γιατί θα πεινάει και θα είναι ανυπόμονος) και να μην νυστάζει.

Βρείτε τις ώρες που ταιριάζουν στο δικό σας μωρό ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες του.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *