Μπορώ να διατηρώ στο ψυγείο ή την κατάψυξη φαγητά του μωρού;

Μπορώ να διατηρώ στο ψυγείο ή την κατάψυξη φαγητά του μωρού;

Απαντά η Ευγενία- Ιωάννα Παπαδήμα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr

Γεια σας,
η κόρη μου είναι 6 μηνών, τη θηλάζα αποκλειστικά μέχρι τώρα και αρχίσαμε σιγά-σιγά να εισάγουμε στην διατροφή της και στερεές τροφές.  Ο παιδίατρος που την παρακολουθεί συνέστησε, όπως συνηθίζεται, φρουτόκρεμα την πρώτη βδομάδα, ρυζάλευρο την δεύτερη και την τρίτη λαχανικά με μοσχάρι ή κοτόπουλο.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: μπορώ να ετοιμάζω την κρεατόσουπα του μωρού σε περισσότερες μερίδες και να τη βάζω στην κατάψυξη; Αν ναι, θα πρέπει να το ξεπαγώνω στη συντήρηση του ψυγείου και μετά να το αφήνω να πάρει μια βράση στην κατσαρόλα ή αυτό δεν είναι απαραίτητο;
Αν πάλι όχι, διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες ή υπάρχει πρόβλημα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρωνΠαρασκευή Κ, Πολίχνη- Θεσσαλονίκη

Αγαπητή κ. Παρασκευή,

Ο απογαλακτισμός και η εισαγωγή των στερεών και ημι-στερεών τροφών στη διατροφή ενός βρέφους είναι μια διαδικασία που σκοπό έχει να καλύψει τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του καθώς αυτό αναπτύσσεται. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδίωξη είναι να παρέχονται σε αυτό όσο το δυνατόν πιο θρεπτικά γεύματα.

Ακριβώς επειδή το βρέφος εξαρτάται από την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει μέσω της τροφής για να αναπτυχθεί και επειδή δεν έχει μεγάλες αποθήκες (π.χ. σιδήρου) ή δεν έχει καθόλου αποθήκες (π.χ. ψευδαργύρου) χρειάζεται να  λαμβάνει τροφές πλούσιες σε τέτοια συστατικά, όπως οι κρεατόσουπες και οι λαχανόσουπες.

Η κατάψυξη έχει μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, αφού παρατηρείται μικρή απώλεια της βιταμίνης C στα λαχανικά. Ένας γενικός κανόνας ασφάλειας τροφίμων λέει πως από τη στιγμή που μαγειρεύεται το φαγητό, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Όχι όμως και φαγητό των βρεφών, το οποίο πρέπει πάντοτε να πετιέται στο τέλος του γεύματος, δεν πρέπει να καταψύχεται.

Κατά αυτόν τον τρόπο, το ιδανικό είναι το φαγητό ενός βρέφους να είναι φρέσκο, να ελέγχεται η ποιότητα των τροφίμων και να γίνεται η προετοιμασία του τηρώντας επιμελώς τους κανόνες υγιεινής.

Συστήνεται να γίνεται καθημερινή παρασκευή της σούπας σε μικρή ποσότητα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η αμέσως επόμενη λύση είναι η συντήρηση στο ψυγείο για την επόμενη ημέρα, το πολύ για 24ώρες. Θυμηθείτε να μην αφήνετε ποτέ το φαγητό του βρέφους να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μικροοργανισμών. Αντίθετα αναθερμάνετε το φαγητό.

Μην ξεχνάτε πως η προετοιμασία και η παροχή του βρεφικού γεύματος είναι μια αδιάκοπη και ανιδιοτελής διαδικασία φροντίδας!

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *