Κολικοί νεογέννητου και θηλασμός

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας,
θηλάζω αποκλειστικά τη μπέμπα μου η οποία είναι 25 ημερών. Εδώ και 3 μέρες έχει αρχίσει πολύ έντονο κλάμα και φαντάζομαι είναι κολικοί. Επίσης δεν ξέρω αν συνδυάζεται, από εκεί που έκανε κακά σε κάθε γεύμα άρχισε να κάνει μία φορά τη μέρα μετά δυσκολίας. Ο παιδίατρος μου συνέστησε χαμομήλι για να τη βοηθήσω και με τους κολικούς και να ενεργηθεί.

Επειδή μέχρι τώρα δεν έχω δώσει τίποτα εκτός από το στήθος φοβάμαι να της δώσω μπιμπερό και ήθελα να συμβουλευτώ και εσάς πρώτα. Ο ίδιος παιδίατρος (και πολλοί άλλοι) με συμβούλευσαν επίσης να δώσω πιπίλα για τον ύπνο
που επίσης φοβήθηκα και προτίμησα να με κάνει εμένα πιπίλα με κάποιες συνέπειες (τρώει του σκασμού και μετά κάνει εμετούς αντί να κοιμάται).

Θέλω για τον πρώτο καιρό να μη δώσω τίποτα εκτός από το στήθος αλλά όλα δείχνουν ότι δε μπορώ να το αποφύγω. Έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη λύση για τους κολικούς και τις αραιές κενώσεις που να μην περιλαμβάνει ξένα υγρά και θηλές;
Ειρήνη Κ
., Λαγονήσι

Αγαπητή Ειρήνη,

Θα σας συμβούλευα να μην δώσετε πιπίλα γιατί το μωρό θηλάζει διαφορετικά στο στήθος και διαφορετικά στην τεχνητή θηλή με αποτέλεσμα να αλλάζει και η ανατομία του στόματος. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του γάλακτος. Οπότε το πιπίλισμα είναι καλό να γίνεται στο στήθος γιατί βοηθάει στην παραγωγή σας.

Όσο αφορά τους κολικούς καλό θα ήταν να εξεταστείτε και από κάποιον σύμβουλο γαλουχίας που θα λάβει καλύτερα το ιστορικό και θα σας εξετάσει και κλινικά.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *