Έρευνα για τη ζωή παιδιών και εφήβων

Έρευνα για τη ζωή παιδιών και εφήβων

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα έρευνας για τη ζωή παιδιών και εφήβων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο σε 773 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Η σεξουαλική ζωή αρχίζει μόλις τελειώνει το δημοτικό

Από το σύνολο των εφήβων – 15χρονων – , περίπου ένας στους τρεις (ποσοστό 34.5%) ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία σεξουαλική εμπειρία. Το ποσοστό των αγοριών, που ανέφεραν σεξουαλική εμπειρία, ήταν 44.6% και των κοριτσιών 26.3%.
Από αυτούς ένας στους δύο είχε ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία στην ηλικία των 15 ετών και ένας στους 2 στην ηλικία 14 ετών και νωρίτερα.

Ζητήθηκε ακόμα από τους εφήβους να απαντήσουν για το αν έλαβαν μέτρα αντισύλληψης την τελευταία φορά, που είχαν σεξουαλική επαφή. Από αυτούς ποσοστό 2.2% δήλωσε ότι δεν έλαβαν κάποιο μέτρο αντισύλληψης, ενώ 79.7% δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.

Διάβασμα, εξωσχολικές δραστηριότητες και τάσεις σπουδών

Ως προς τις σπουδές, τέσσερις στους πέντε (ποσοστό 79.6%) απάντησαν ότι θα ήθελαν να σπουδάσουν σε ανώτερη σχολή ή ανώτατη σχολή με περισσότερο πρόθυμα σε αυτό τα κορίτσια (95%) έναντι των αγοριών (65.3%).

Σε ό,τι αφορά τα ενδιαφέροντα, με τα οποία ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους, οι μαθητές απάντησαν: Μουσική (83%), αθλητισμός (71.6%), ηλεκτρονικά παιγνίδια (59.6%), το «κατέβασμα» τραγουδιών από το Ίντερνετ (52.1%), ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων (30.1%), χορός (28.8%).

Όσο η ηλικία αυξάνεται, μειώνεται το ποσοστό των εφήβων, που ασχολούνται με το διάβασμα, ή τις τέχνες, και αυξάνεται η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται το ποσοστό των εφήβων, που ασχολούνται με διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, ζωγραφική, θέατρο, χορό και αυξάνεται η ενασχόληση με τον υπολογιστή.

11χρονοι “εξπέρ” στα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Καθημερινά ένα στους δύο εφήβους παίζει με ηλεκτρονικά παιγνίδια από μισή έως 2 ώρες την ημέρα με τα αγόρια να συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά (54.6%), έναντι των κοριτσιών (28.8%). Μάλιστα “εξπέρ” στα ηλεκτρονικά εμφανίζονται οι 11χρονοι (62%), ακολουθούν οι 13χρονοι (49.7%) και οι 15χρονοι (40%).

Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 2006 και 2010 παρατηρήθηκαν οι εξής εξελίξεις:

  1. Αυξήθηκε το ποσοστό των εφήβων, που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ μειώθηκε το ποσοστό εκείνων, που ανέφεραν ότι ζούν στο ίδιο σπίτι με τον παππού ή τη γιαγιά.
  2. Μειώθηκε το ποσοστό εκείνων, που θεωρούν ότι η οικογένειά τους είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.
  3. Μειώθηκε το ποσοστό εκείνων, που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικογενειακή τους ζωή.
  4. Παρέμεινε σταθερό το ποσοστό των εφήβων, που δηλώνουν ότι καπνίζουν καθημερινά.
  5. Παρέμεινε σταθερό το ποσοστό των εφήβων, που αναφέρουν τη χρήση κάνναβης, αλλά αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων, που αναφέρουν τη χρήση χαπιών «έκσταση» ή άλλων ουσιών.

Παιδιά και εξαρτησιογόνες ουσίες

Σε ό,τι αφορά τη χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών η έρευνα περιορίστηκε μόνο στους 15χρονους και αφορούσε τις ουσίες «κάνναβη», «έκσταση», συνθετικά ναρκωτικά, ή άλλες παράνομες ουσίες. Δοκιμή ή χρήση κάνναβης ανέφεραν 7.9% των αγοριών και 5.7% των κοριτσιών. Ποσοστό 1.2% των εφήβων ανέφεραν μόνο δοκιμή και όχι χρήση.

Η σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες -σύμφωνα με τις απαντήσεις των παιδιών- ξεκινά από τις νόμιμες, με τη χρήση αλκοόλ από την ηλικία των 13 ετών και επεκτείνεται από την ηλικία των 14 ετών στο τσιγάρο. Περιστατικά μέθης εμφανίζονται στους εφήβους από την ηλικία των 14.4 ετών. Η χρήση της κάνναβης εμφανίζεται σε μία μέση ηλικία 14.7 ετών, ενώ η δοκιμή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών αρχίζει από την ηλικία των 14.8 ετών.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «ΣΤΟΡΓΗ» του νομού Ζακύνθου, στο πλαίσιο της αντίστοιχης πανευρωπαϊκής έρευνας ΗBSC/WHO.


Πηγή: nooz
Photo: Malingering

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *