Δεν ξέρω τι να κάνω, έχω μπερδευτεί με το θηλασμό

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα.
Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών, όταν γέννησα προσπάθησα να την θηλάσω αποκλειστικά αλλά δεν χόρταινε με το δικό μου γάλα και της έδωσα ξένο. Τώρα έχει μειωθεί το γάλα μου αρκετά, πίνει 5 γεύματα τον 150 ml από το ξένο και στα τρία από αυτά δίνω και δικό μου.

Απο το δικό μου τις δίνω μόνο 3 γεύματα γιατί μου είπε η παιδίατρος ότι έτσι μπορεί να την χορταίνει περισσότερο αλλά από τότε που τις δίνω μόνο 3 γεύματα από εμένα το γάλα μου μειώθηκε.

Επίσης στο μαιευτήριο μου είχαν πει να την βάζω να θηλάζει και στα δυο στήθη, η παιδίατρος μου λέει από το ένα και πολύ λίγο από το άλλο. Δεν ξέρω τι να κάνω έχω μπερδευτεί.

Μαρία Κ., Α. Λιόσια

Γεια σας,

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να κάνετε τόση προσπάθεια και αντί να σας βοηθούν να σας δίνουν οδηγίες που σας οδηγούν πιο γρήγορα στον απογαλακτισμό.

Η παιδίατρός σας είναι εντελώς απαράδεκτη. Η οδηγία που σας έδωσε απλώς επιταχύνει τον απογαλακτισμό. Το διαπιστώσατε και μόνη σας. Η μείωση των γευμάτων μόνο σε μείωση της συνολικής παραγωγής μπορεί να οδηγήσει.

Επίσης η οδηγία που σας έδωσε να θηλάζετε από το ένα στήθος και πολύ λίγο από το άλλο, σας οδηγεί ακόμη πιο γρήγορα στον απογαλακτισμό. Όταν το γάλα δεν είναι αρκετό, ο θηλασμός πρέπει να γίνεται και από τους δύο μαστούς με συχνές αλλαγές σε κάθε γεύμα, ώστε το μωρό να μπορεί να μείνει περισσότερη ώρα στο στήθος, για να αυξηθεί η παραγωγή.

Επίσης όταν το γάλα δεν είναι αρκετό, το μωρό θα πρέπει να θηλάζει όσο το δυνατόν πιο συχνά, δηλαδή να κάνει πολλά γεύματα, για να αυξηθεί η παραγωγή.

Αν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή σας και να συνεχίσετε το θηλασμό διαβάστε τη διαδικασία επαναγλακτισμού

Ανεξάρτητα από τη διαδικασία με το θήλαστρο, να βάζετε το μωρό να θηλάσει σε κάθε γεύμα. Μόλις χάνει το ενδιαφέρον του από το ένα στήθος, να το βάζετε από το άλλο και μετά ξανά στο πρώτο και ξανά στο δεύτερο μέχρι να μην θέλει να θηλάσει. Στόχος σας είναι να κάνετε όσο το δυνατό περισσότερα γεύματα και κάθε γεύμα να διαρκεί όσο το δυνατό περισσότερο.

Επειδή η παραγωγή σας έχει περιοριστεί σημαντικά, το μωρό δεν θα μένει αρκετή ώρα στο στήθος, οι αντλήσεις με το νοσοκομειακό θήλαστρο θα σας βοηθήσουν να έχετε το επιπλέον ερέθισμα που χρειάζεται για να αυξηθεί σταδιακά η παραγωγή.

Καλή συνέχεια.


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. Ντροπή και αίσχος για τις υποδείξεις της ''κυρίας'' παιδιάτρου. Τουλάχιστον υπάρχουν γιατροί που λένε ότι δε ξέρουν από θηλασμό και δεν αμφισβητούν τις κινήσεις της μητέρας… αυτή η γυναίκα είναι απαράδεκτη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *