Το μωρό δεν κοιμάται μόνο του στο κρεβατάκι

Το μωρό δεν κοιμάται μόνο του στο κρεβατάκι

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γεια σας.
Η κόρη μου είναι 3 βδομάδων, γεννήθηκε με καισαρική μετά από πρόκληση τοκετού που κράτησε 14 ώρες, όταν συμπληρώθηκαν οι 41 εβδομάδες κύησης.

Στο μαιευτήριο δεν μπόρεσα να θηλάσω ικανοποιητικά και της έδιναν και πολύ συμπλήρωμα, πράγμα που ίσως της άνοιξε την όρεξη και την έκανε να μην ικανοποιείται με το ελάχιστο δικό μου. Εξαιτίας αυτού δυσκολεύτηκε να πιάσει το στήθος.

Τώρα θηλάζω αποκλειστικά, μετά από συνεχείς προσπάθειες αφότου γυρίσαμε στο σπίτι μας. Όμως, το μωρό τρώει κάθε 1,5 ώρα, αποκοιμιέται πάνω στο στήθος. Διαφορετικά, δυσκολεύεται πάρα πολύ να κοιμηθεί. Αν δεν την κρατάμε στα χέρια μας εγώ ή ο μπαμπάς δεν κοιμάται. Ξυπνά μόλις τη βάλουμε στο κρεβατάκι ή στο πάρκο ή αφού περάσουν 10-15 λεπτά.

Παρατήρησα ότι πετάγεται στον ύπνο της καθώς την κρατώ και κλαίει για κάποια δευτερόλεπτα – όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι στην αγκαλιά μου σταματά. Επίσης, όταν είναι βρεγμένη και την αλλάξω αν δεν της δώσω στήθος δεν ηρεμεί.

Ανησυχώ γιατί αυτή είναι συμπεριφορά που απέκτησε την τελευταία βδομάδα. Τα τελευταία 3 βράδια αναγκάστηκα να την έχω μαζί μας στο κρεβάτι και να τη θηλάζω ξαπλωμένη, γιατί διαφορετικά δεν κοιμάται και κλαίει.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ εξαντλητικό να την έχουμε όλη μέρα στα χέρια κι ανησυχώ πως δε θα μπορέσει να γυρίσει στο κρεβατάκι της αν συνεχίσω να την κοιμίζω στο δικό μας.

Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ελένη Γ., Κύπρος

Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας είναι να συνεχίσετε αυτό που κάνετε: να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του. Για το μωρό είναι φυσιολογικό να μην θέλει να κοιμάται μόνο του. Μετά από τόσους μήνες προστατευμένο στο σώμα σας, είναι αναμενόμενο να σας αναζητά.

Αντί να έχετε το μωρό στα χέρια για να το κοιμίσετε, δοκιμάστε να ξαπλώσετε μαζί με το μωρό για να κοιμηθείτε κι εσείς και να καταφέρετε να ξεκουραστείτε έστω και για λίγη ώρα.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

3 Σχόλια

  1. Γεια σου ρε Αγλαία!!! Μου αρέσει ο τρόπος που τα λές! Τα φιλιά μου!

  2. Δυστυχώς ο περίγυρος προσπαθεί να επιβάλλει τις ανεπάρκειές του ως πρέπουσα τακτική. Για το δικό σας παιδί μόνο εσείς αποφασίζετε τι θα κάνετε και η καλύτερη τακτική είναι να μην συζητάτε αυτά που κάνετε με λεπτομέρειες, οπότε θα είναι πιο δύσκολο για τους τρίτους να παρέμβουν.
    Ο μάρσιπος αγκαλιάς είναι πολύ καλή ιδέα σε οποιαδήποτε στάση βολεύει το μωρό!

  3. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Είναι δύσκολο να ανταποκρίνεσαι με τον παραπάνω τρόπο στις ανάγκες του μωρού, ειδικά όταν ο περίγυρος σε αγχώνει με ιδέες όπως "θα το κακομάθεις", "πρέπει να το αφήσεις και λίγο να κλαίει", "δεν το αρκεί το γάλα σου" κ.τ.λ. Να σημειώσω ότι η μικρή έβαλε 600 γραμμάρια από την 3μέχρι και την 4η βδομάδα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν πειράζει που τη βάζω και κάποιες φορές στο μάρσιπο αγκαλιάς. Την ηρεμεί και κοιμάται πάνω μου σε στάση καθιστή, σαν βατραχάκι.
    Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *