Πότε είναι το ιδανικότερο να σταματήσει ο θηλασμός;

Πότε είναι το ιδανικότερο να σταματήσει ο θηλασμός;

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Tο μωράκι μου είναι 8 μηνών και το θηλάζω ακόμα. Τρώει όλες τις στερεές τροφές και ενώ η παιδίατρος θα ήθελε να θηλάζω πρωί βράδυ, ο μικρός θέλει και το μεσημέρι και δυο τρεις φορές το βράδυ.

Δεν ξέρω πότε είναι το ιδανικότερο να σταματήσει ο θηλασμός και πρέπει να πάρω μια απόφαση αλλά τα μηνύματα είναι μπερδεμένα. Δεν θέλω να έχω ένα παιδάκι 2 χρονών που μου τραβάει το στήθος ενώ παίζει.

Ιδανικά θα ήθελα να μου δείξει ο γιος μου πότε θέλει να σταματήσει το στήθος, αλλά γίνεται αυτό; Επίσης δεν ξέρω αν ψυχολογικά είναι καλό για το μωρό να θηλάζει πέρα από τους έξι μήνες.

Ευχαριστώ πολύ
Χριστίνα Γ., Χαλάνδρι

Καλημέρα Χριστίνα,

Ο απογαλακτισμός είναι κάτι που πρέπει να γίνει πολύ σταδιακά, με υπομονή και αγάπη. Για τον πρώτο χρόνο η πιο σημαντική τροφή είναι το μητρικό γάλα. Για να είσαι σίγουρη λοιπόν ότι το αγοράκι σου παίρνει αρκετό γάλα, καλό θα ήταν να μην τον περιορίζεις, αλλά να τον θηλάζεις όποτε θέλει (ακόμα και πριν η μετά της στερεές τροφές) και για όση ώρα θέλει. Άφησε τον να σε καθοδηγήσει.

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία το 2005 (Policy Statement) συστήνει: “Ο θηλασμός να συνεχίζεται τουλάχιστον για τον 1ο χρόνο ζωής και όσο παραπάνω επιθυμούν μητέρα και παιδί. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού και καμιά ένδειξη για ψυχολογικό ή αναπτυξιακό κίνδυνο από το θηλασμό στον 3ο χρόνο ή παραπάνω”.

Εάν θέλεις, μπορείς να παρευρεθείς στις συναντήσεις του Συνδέσμου θηλασμού (La Leche League) στην Μυτιλήνη όπου θα βρεις συμβούλους και άλλες μαμάδες για να συζητήσεις.

Το Πρόγραμμα Συναντήσεων του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος θα το βρεις ΕΔΩ

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *