Θηλάζει κάθε μία ώρα!

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα!
Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας!
Χρειάζομαι τη βοήθεια σας σε δύο θέματα.

Έχω ένα μωράκι 3 μηνών,το οποίο τρώει κάθε μία με μιάμιση ώρα. Τα βράδια τρώει λίγο πιο αραιά, 2 με 3 φορές. Όταν τρώει,συνήθως τρώει 8-10 λεπτά. Την τελευταία φορά που θήλασε έφαγε 5 λεπτά από το ένα στήθος (του δίνω ένα στήθος σε κάθε γεύμα).

Μόλις έφαγε σκέφτηκα να βγάλω το υπόλοιπο γάλα με το θήλαστρο, αλλά διαπίστωσα πως δεν είχε καθόλου. Δεν έβγαλε τίποτα. Υπάρχει περίπτωση να έχω λίγο γάλα και γι’ αυτό το μωρό να πεινάει τόσο συχνά; Αν ναι, τί μπορώ να κάνω για να το αυξήσω;

Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής.
Αγόρασα θήλαστρο, με σκοπό να αρχίσω να μαζεύω γάλα για όταν δεν θα θηλάζω πια. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος που πρέπει να τραβάω γάλα με το θήλαστρο ή όση ώρα θέλω; Κι αν το ένα στήθος δεν βγάλει ή βγάλει ελάχιστο και σταματήσει να βγάζει πρέπει να συνεχίσω να χρησιμοποιώ το θήλαστρο παράδειγμα για 10 λεπτά που θα έτρωγε το μωρό, ενώ δεν βγάζει τίποτα;

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας!
Νικολέττα Κ., Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

Αν νομίζετε ότι το μωρό σας έχει μεγαλύτερες ανάγκες, τότε να το θηλάζετε σε κάθε γεύμα και από τους δύο μαστούς. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η παραγωγή.

Το θήλαστρο που έχετε δεν μπορεί να σας δείξει ούτε πόσο γάλα παράγετε, ούτε πόσο γάλα πίνει το μωρό. Υπάρχουν μητέρες που δεν μπορούν να αντλήσουν καθόλου γάλα ενώ θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους.

Δεν έχει κανένα νόημα να αποθηκεύετε γάλα για όταν θα σταματήσετε το θηλασμό. Ο χρόνος που θα ξοδέψετε για κάτι τέτοιο είναι χρόνος που θα στερείσετε από το μωρό σας ή από την ξεκούρασή σας.
Άλλωστε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αντλείτε 7-10 μέρες για να εξασφαλίσετε τα γεύματα ενός 24ωρου. Ή θα πρέπει να αντλείτε 7-10 μήνες για να εξασφαλίσετε τα γεύματα ενός μήνα!

Ας θηλάσει το μωρό σας ένα μήνα λιγότερο ή ας κάνετε υπομονή να θηλάσετε ένα μήνα περισσότερο αντί να αφιερώσετε τόσο χρόνο να αντλήσετε, να πλύνετε, να αποθηκεύσετε το γάλα. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και για σας και για το μωρό σας.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *