Ψωρίαση και θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλημέρα!
Ο γιος μου είναι 2 μηνών και κάτι και τον θηλάζω αποκλειστικά. Έχω όμως ψωριασική αρθρίτιδα και μετά τη γέννα μου έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι πόνοι στις προσβεβλημένες αρθρώσεις είναι τόσο έντονοι που με εμποδίζουν να περιποιηθώ σωστά το μωρό μου.

Έτσι, μάλλον θα χρειαστεί να κάνω ενέσεις μεθοτρεξάτης για να ρυθμίσω το θέμα μου, κατόπιν οδηγιών του ρευματολόγου μου. Έψαξα στο internet και είδα ότι αντενδείκνυται ο θηλασμός με τη μεθοτρεξάτη.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Θα μπορούσα να κρατήσω τη γαλακτοπαραγωγή μου με θήλαστρο και να ξεκινήσω το θηλασμό μετά το τέλος της θεραπείας; και αν ναι, μετά από πόσες μέρες μπορώ να δώσω το δικό μου γάλα στο παιδί μου με ασφάλεια; (καθότι είδα ότι το φάρμακο μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό του παιδιού ή να προκαλέσει καρκινογενέσεις).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ελένη Σ., Ραφήνα

Αγαπητή Ελένη,

η μεθοτρεξάτη είναι όντως αντένδειξη για θηλασμό. Θα μπορούσε ο γιατρός σου να σκεφτεί εναλλακτικές θεραπείες πιο ασφαλείς για το μωρό αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικές για την πάθησή σου;

Αν όντως η μεθοτρεξάτη είναι η μόνη επιλογή, μπορείς όντως να διατηρήσεις την παραγωγή σου με συστηματικές αντλήσεις με νοσοκομειακό θήλαστρο 6 με 8 φορές το 24ωρο, σε συνδυασμό με κάποιο γαλακτογογικό, όπως μαγιά μπύρας ή τριγωνέλλα. Με το τέλος της αγωγής και έπειτα από μερικές ημέρες η μεθοτρεξάτη δεν ανιχνεύεται στο γάλα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *