Πρώιμη εισαγωγή στερεάς τροφής

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για ακόμη μία φορά για την δουλειά σας.

Έχω ένα κοριτσάκι 4μηνών (στις 15/2 κλείσαμε τον τέταρτο). Η μικρή από τη γέννηση της παρουσίασε μετεωρισμό στην κοιλίτσα της με αποτέλεσμα να διαγνωστεί από παιδίατρο-ειδικό διατροφολόγο ότι πάσχει από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Καθώς θηλάζω αποκλειστικά η γιατρός μου σύστησε αυστηρότατη δίαιτα με παντελή έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα μετά την πάροδο 4 μηνών είναι να έχει βελτιωθεί αισθητά ο μετεωρισμός, να παίρνει βάρος πολύ καλό (3360) και να έχουν εκλείψει οι πόνοι που είχε ύστερα από κάθε γεύμα.

Επειδή το γάλα μου βλέπω ότι σταδιακά μειώνεται παρ’ όλες τις προσπάθειες ζήτησα να μου χορηγηθεί κάποιο γάλα ως συμπλήρωμα. Η παιδίατρος μου έδωσε ένα υποαλλεργικό το οποίο όμως η μικρή δεν δέχτηκε ούτε μια φορά να φάει. Μου πρότεινε να πάρω μια φρουτόκρεμα υποαλλεργική και αυτή (μήλο) να ρίχνω μια μεζούρα στο υποαλλεργικό μήπως και το πιει ή να κάνω κρεμούλα με το ίδιο σε ένα γεύμα.

Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα από τα δυο. Η μικρή αρνείται κατηγορηματικά οτιδήποτε έχει σχέση με το συγκεκριμένο γάλα. ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ η παιδίατρος αφού της τα είπα αυτά μου σύστησε να ξεκινήσω ρυζάλευρο βανίλια κρεμούλα.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω είναι ασφαλές για το μωράκι μου να δώσω από τόσο μικρό κρεμούλα και αν ναι πόσες φορές την ημέρα; Μπορεί να της δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα η θεωρείτε καλύτερο να πάρω κάποιο σίγουρα όχι υποαλλεργικό γάλα και να δίνω ως συμπλήρωμα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω γρήγορα απάντησή σας ,για να μην κάνω καμιά γκάφα που θα αποβεί ίσως μοιραία
Παυλίνα Π., Ασβεστοχώρι

Η καλύτερη αντιμετώπιση για την πιθανή -δεν είμαι σίγουρος για την διάγνωση- αλλεργία είναι έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού και εισαγωγή στερεών τροφών όχι νωρίς, αλλά γύρω στους έξι μήνες.

Εάν νιώθετε ότι μειώθηκε το γάλα σας υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να αυξηθεί, πριν φτάσετε σε ξένο γάλα ή κρέμες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεστε εκτίμηση από παιδίατρο φιλικό προς το θηλασμό και από σύμβουλο γαλουχίας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα

μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *