Παιδίατροι και 6μηνος αποκλειστικός θηλασμός

Παιδίατροι και 6μηνος αποκλειστικός θηλασμός

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Αγαπητέ κύριε Παπαβέντση,
Παρατηρώ ότι σε όλους τους ιστότοπους που αφορούν το θηλασμό, άλλα και σε διάφορα φυλλάδια προώθησης του θηλασμού και βιβλία γράφεται ότι τα παιδιά που θηλάζουν, θα πρέπει να θηλάζουν 6 μήνες αποκλειστικά και μετά να γίνεται εισαγωγή στέρεων τροφών (εννοείται μόλις κλείσουν τον 6ο…).

Αναρωτιέμαι λοιπόν για ποιο λόγο οι περισσότεροι (αν όχι όλοι!!!) συνάδελφοί σας μόλις το παιδί κλείσει τους 5 μήνες σου δίνουν μια ωραία φωτοτυπία με το πως θα εισάγεις στέρεες τροφές… Και όταν μάλιστα ρωτήσεις γιατί ξεκινάμε τώρα; Σε ένα μήνα δεν πρέπει; σου απαντούν: “Στον πέμπτο ξεκινάνε…”.

Έτσι απλά… βάζουμε δηλαδή τα παιδιά όλα σε ένα τσουβάλι!! Είτε πίνουν μπουκάλι, είτε θηλάζουν, είτε παίρνουν φυσιολογικά βάρος είτε όχι, όλα πρέπει να ξεκινούν στους 5 μήνες!!!!

Πως μπορούμε να απαντήσουμε σε όλους αυτούς τους παιδιάτρους χωρίς ταυτόχρονα να θεωρήσουν ότι αμφισβητούμε την επιστήμη τους; Πως μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας για αποκλειστικό θηλασμό 6 μήνες χωρίς να έρθουμε σε σύγκρουση με τον υπεύθυνο της υγείας τους;
Διονυσία Π., Ηράκλειο Κρήτης

Αγαπητή Διονυσία,

δεν είναι τι λέω εγώ ή ο γιατρός σας. Οι γιατροί σήμερα ασκούν την ιατρική πράξη εφαρμόζοντας την λεγόμενη τεκμηριωμένη ιατρική, την βασισμένη στις ενδείξεις, αυτές που προκύπτουν από ανάλυση των έγκυρων και σύγχρονων ερευνών.

Για το θέμα που αναφέρετε, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Το εξάμηνο αποκλειστικού θηλασμού είναι σύσταση δημόσιας υγείας από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *