Οριακή πρόσληψη βάρους μωρού

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια!

Η παιδίατρος μου πρότεινε συμπλήρωμα λόγω της οριακής αύξησης βάρους και συγχρόνως ο έξι μηνών γιος μου εδώ και μία εβδομάδα άρχισε να θηλάζει με τις ώρες την νύχτα πάνω από 2 φορές, έτσι λοιπόν αναρωτιέμαι μήπως όντως δεν του φτάνει το γάλα μου;

Θηλάσαμε αποκλειστικά για τέσσερις μήνες, μετά λόγω του βάρους του μας έβαλε φρούτα και ρυζάλευρο πολύ νωρίς, μόλις έκλεισε τον τέταρτο μήνα, και μόλις έκλεισε τον πέμπτο κρέας και λαχανικά.

Τώρα τρώει 3 γεύματα την ημέρα φρούτα, κρεατοχορτόσουπα και φαρίν λακτε περίπου 150-200 γρ. Σταδιακά με την εισαγωγή των στερεών γευμάτων αντικαταστάθηκαν οι θηλασμοί και τώρα θηλάζει πρωί, μεσημέρι μετα το μεσημεριανό του και το βράδυ κάνει 2 θηλασμούς σε διάστημα μιας ώρας και κοιμάται (το πρόγραμμα του μέχρι πριν μία εβδομάδα, πλέον προστέθηκαν και αρκετοί νυχτερινοί θηλασμοί).

Αν και παρέβλεψα την προτροπή της παιδιάτρου αρχικά,
με προβληματίζει το βάρος του μωρού μου, είναι όντως πολύ χαμηλό;
Και πως εξηγείται η συμπεριφορά του τις τελευταίες μέρες;
Μήπως κάνω κάτι λάθος;

Περιμένω την απάντησή σας
Ευχαριστώ
Γεωργία Μ
., Δράμα

Ακολουθήστε το μωρό σας. Θηλάστε όποτε το έχει ανάγκη, μέρα ή νύχτα. Οι συχνοί θηλασμοί είναι φυσιολογικοί για την ηλικία του.

Ο μικρός ξεκίνησε χαμηλά, στο 15% της καμπύλης, αλλά όντως έχει πάει πιο χαμηλά, κάτω από το 3%. Εάν υπάρχει ανησυχία για το βάρος η καλύτερη τακτική δεν είναι να βομβαρδίζουμε πρώιμα το παιδί με φαγητά αλλά να ελέγχουμε για πρόβλημα υγείας με ανάλογες εξετάσεις αίματος και ούρων, τις οποίες σας συνιστώ.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *