Χαμηλά επίπεδα σιδήρου μωρού

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου μωρού

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Αγαπητέ γιατρέ,
Έχουμε μια κορούλα 10 μηνών σήμερα, την οποία και θηλάζω αποκλειστικά.

Η παιδίατρός της μας ζήτησε αιματολογικές εξετάσεις τις οποίες και κάναμε. Αυτές όμως (προς μεγάλη έκπληξή μου) έδειξαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, φερριτίνης και χαμηλό αιματοκρίτη (19, 13 & 30,5 αντίστοιχα). Πίστευα πως οι συχνοί θηλασμοί βοηθούν σημαντικά στο σίδηρο γιατί είναι πιο απορροφήσιμος. Να συμπληρώσω πως η μικρή δεν πολυτρώει φρουτόκρεμα και κρέμα, μόνο με το μεσημεριανό κάτι γίνεται (150-200 gr). Θηλάζει κατά βούληση κάθε 2-3 ώρες περίπου και πάντα για να κοιμηθεί αν είμαι παρούσα.

Η γιατρός της μας είπε να μειώσω τους θηλασμούς για να φάει (κοινώς να την αφήσω να πεινάσει λίγο). Επίσης της συνταγογράφησε συμπλήρωμα σιδήρου για τουλάχιστον 3 μήνες, πρωί και βράδυ.

Να σημειώσω πως μόλις ξεκινήσαμε τα όσπρια και ακολουθώ την συμβουλή των πιστοποιημένων συμβούλων, δηλαδή να θηλάζω και μετά να ταΐζω. Κάνω καλά; Να συνεχίσω έτσι ή να ακολουθήσω τις συμβουλές της;

Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα σιδήρου; Και αν την αφήνω να πεινάει δεν θα αρνούμαι (διακριτικά βέβαια) το στήθος; Είναι σωστό αυτό;

Ιδανικά θα ήθελα να θηλάσω μέχρι να γίνει ενός έτους.
Σας παρακαλώ για τις συμβουλές σας

Με εκτίμηση
Αγγελική Μ
., Αγρίνιο

Αγαπητή Αγγελική,

Ο αιματοκρίτης και η φερριτίνη δεν είναι χαμηλά, αλλά στα κατώτερα φυσιολογικά όρια για την ηλικία της. Θα έπρεπε να έχω όλην την εικόνα της γενικής αίματος, περισσότερα στοιχεία που δεν δίνεις.

Στην ηλικία των 10 μηνών χρειάζεται πρόοδος στις στερεές τροφές. Τρώει στερεά γεύματα, τρία την ημέρα περίπου και ενδιάμεσα 1-2 σνακ; Τρώει μαλακά τρόφιμα με υφή;

Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες δεν καλύπτει από μόνος του τις ανάγκες σε σίδηρο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αυξήσετε την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνει (εσπεριδοειδή, λαχανικά, όσπρια, κρέας, ψάρι), καλό θα ήταν να διαβάζατε το βιβλίο μου για την προσχολική διατροφή.

Η οδηγία να θηλάζει το παιδί και αμέσως μετά να τρώει, για μένα δεν έχει πολύ νόημα. Από τους έξι μήνες που εισάγονται στερεές τροφές συστήνω να τις δίνουν στα μωρά όχι αμέσως μετά από θηλασμό, αλλά και όχι όταν φτάνουν να πινούν. Δηλαδή κάπου ενδιάμεσα, στην περίπτωσή σας ίσως μία με μιάμιση ώρα μετά το θηλασμό.

Ως προς το συμπλήρωμα, εάν δεν υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος σύντομα στις στερεές τροφές, θα ακολουθούσα την προτροπή του γιατρού σας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *