Βρεφική διατροφή και συμπληρώματα

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές σας σε προηγούμενα ερωτήματα που έχω παραθέσει. Η βοήθειά σας μου είναι πολύτιμη!! Οι ερωτήσεις αυτή τη φορά αφορούν τη διατροφή του μωρού και τα συμπληρώματα.

Έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών και 9 ημερών. Τη θηλάζω αποκλειστικά. Τρώει από 5,5 μηνών φρουτόκρεμα (άρχισε με το μήλο – μετά το αχλάδι και τώρα την μπανάνα) το πρωί και ρυζάλευρο το απόγευμα.

Πρόσφατα διάβασα για το ρυζάλευρο και έχω μετανιώσει πολύ που το ξεκίνησα. Φοβάμαι μήπως είναι βλαβερό γι’αυτήν. Ποιες τροφές μπορούν να το αντικαταστήσουν;

Πόση ώρα θα πρέπει να μεσολαβεί ενδιάμεσα στα γεύματα του μωρού προκειμένου να θηλάσει πριν και μετά το θηλασμό; π.χ. πόση μετά την φρουτόκρεμα και πόση μετά από το ρυζάλευρο ή ρύζι κ.τ.λ.; Έχω παρατηρήσει πως εάν πεινάσει και κλάψει δεν τρώει, οπότε αντικαθιστώ το γεύμα με θηλασμό. Έτσι λοιπόν μετά από το θηλασμό περνούν περίπου 2 ώρες – όχι παραπάνω – για να φάει τη φρουτόκρεμα και μετά από 2 ώρες περίπου τη θηλάζω.

Όσον αφορά το ρυζάλευρο, αφού θηλάσει περνούν 2 ώρες περίπου για να το φάει και στη συνέχεια αφού περάσουν 2 με τρεις ώρες, τη θηλάζω. Όλα τα ωράρια αλλάζουν φυσικά εάν το μωράκι δεν φάει καλά. Θεωρείτε πως πράττω σωστά ή μήπως μου προτείνετε κάτι άλλο; Δεν θέλω να βαραίνει και να πονά το στομαχάκι της. Είναι λάθος το να αντικαθιστώ το θηλασμό με γεύμα;

Ποιες θα πρέπει να είναι οι ποσότητες που θα τρώει το μωρό π.χ. στη φρουτόκρεμα να είναι – μισό μήλο – μισό αχλάδι – μισή μπανάνα ή παραπάνω – αντέχει το στομαχάκι του ή είναι νωρίς ακόμα και το βλάψει;

Το ρυζάλευρο μαζί με το νερό πόσα ml θα πρέπει να είναι; πόσο νερό και πόση σκόνη;
Εάν αντικατασταθεί με άλλη τροφή ποια θα πρέπει να είναι η “απαιτούμενη” ποσότητα προκειμένου να χορτάσει το μωρό;

Έχω διαβάσει για τα συμπληρώματα πως δεν θα πρέπει να χορηγούνται χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει αιματολογικές εξετάσεις. Η ιατρός μου είπε πως θα πρέπει να δίνω προληπτικά ασβέστιο και σίδηρο στο μωρό. Δεν θέλω να τα πίνει χωρίς λόγο αλλά μερικές φορές αναρωτιέμαι εάν τελικά “θωρακίζουν” τον οργανισμό του μωρού και δεν είναι σωστό που τα σταμάτησα.

Στη διατροφή μου θα πρέπει να τρώω κρέας συχνά για να λαμβάνει το μωρό μέσω του θηλασμού σίδηρο;

Τέλος θα ήθελα να μάθω εάν πιστεύετε πως το βάρος της μικρής είναι καλό για την ηλικία της. Γεγονός είναι πως ενώ ήταν για λίγο “στάσιμο”, άλλαξε μετά την προσθήκη των γευμάτων φρουτόκρεμας και ρυζάλευρου.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Λυπάμαι πολύ που σας κούρασα με όλα αυτά τα ερωτήματα.
Μαριάνθη Ζ., Κόρινθος

Αγαπητή Μαριάνθη,

πολλά από τα ερωτήματά σας απαντώνται στο βιβλίο μου “Για μια άλλη προσχολική διατροφή”.

Το ρυζάλευρο είναι από ρύζι, εάν δεν θέλετε να δώσετε έτοιμη σκόνη, μπορείτε να βράσετε αγνό ρύζι, βιολογικό εάν θέλετε, να το αλέσετε και να το δώσετε στο παιδί.

Ο θηλασμός μετά τους έξι μήνες συνεχίζει κατά απαίτηση του μωρού, δεν το ορίζετε εσείς αλλά οι ανάγκες του.

Τα γεύματα τα δίνετε σε στιγμή που ούτε είναι χορτάτο από στήθος, ούτε και πολύ πεινασμένο, ίσως ας πούμε 1.5 με 2.5 ώρες από το θηλασμό.

Το πόσο θα φάει ένα παιδί το καθορίζει το ίδιο, ως ανθρώπινο ον που πρέπει να σεβόμαστε τις ανάγκες του κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει πρέπει και αυθαίρετες ποσότητες. Πρακτικά, εάν έφαγε 10 κουταλιές ή 100-150ml έφαγε καλά.

Το μωρό δεν παίρνει σίδηρο από το κρέας που τρώτε αλλά από τα φαγητά που θα του δώσετε. Δώστε κρέας και ό,τι υπάρχει σε μανάβικο.

Το βάρος θα πρέπει να ζητάτε να σας το λένε σε ποσοστό καμπύλης ανάπτυξης. Η μικρή γεννήθηκε στο 20%, δηλαδή στα φυσιολογικά πλαίσια, διατηρήθηκε ωραία μέχρι 5 μηνών στο 20%, δηλαδή εντελώς φυσιολογικά, και τον τελευταίο μήνα πάχυνε και έφτασε κοντά στο 50% λόγω της πρόωρης εισαγωγής στερεών τροφών.

Τα γραμμάρια που έβαλε το μήνα δεν είναι επιστημονικές κουβέντες και δεν έχουν καμία σχέση με την φυσιολογική αύξηση των βρεφών.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *