Είναι οι κρέμες του εμπορίου απαραίτητες για τη διατροφή του μωρού;

Είναι οι κρέμες του εμπορίου απαραίτητες για τη διατροφή του μωρού;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Μπορείτε να πείσετε εσείς… τον άντρα μου ότι οι κρέμες του εμπορίου δεν είναι απαραίτητες για το μωρό μας;

Σήμερα ήρθαμε από την γιατρό και μας είπε ρυζάλευρο, είπα να ξεκινήσουμε με φρούτα και αντέκρουε κάθε μου επιχείρημα (αγελαδινό γάλα, ζάχαρη, βανίλια). Είπε θηλασμό πρωί βράδυ και ότι δεν είναι πια η κύρια τροφή του αλλά οι στερεές τροφές και θα εισάγουμε 3 γεύματα μέσα σε τρεις βδομάδες ρυζάλευρο – φρουτόκρεμα – κατευθείαν κοτόσουπα.

Εγώ θέλω να συνεχίσω τον θηλασμό τουλάχιστον έως τον χρόνο όμως με αυτές τις οδηγίες μάλλον θα αποθηλάσω, έχω και τους δικούς μου να λένε όλα τα παιδιά με κρεμούλες μεγαλώνουν.

Δεν το γνωρίζετε, όμως χάρη σε εσάς πέτυχα αποκλειστικό θηλασμό από τις συμβουλές που δίνατε σε άλλες μανούλες και σας ευχαριστώ.

Παρακαλώ λοιπόν να μου δώσετε έναν μπούσουλα, ένα πρόγραμμα ώστε να μην τα θαλασσώσω τώρα και να μην ανησυχούν οι δικοί μου ότι θα πάθει κάτι το μωρό αν δεν φάει κρέμες εμπορίου, και μήπως είναι νωρίς για τρία γεύματα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν είμαι πολυλογού και δυσνόητη είναι γιατί είμαι τρελά αγχωμένη….
Γεωργία Δ., Βέροια


Μπορείτε να δώσετε στο σύζυγο να διαβάσει αυτό και περιληπτικά αυτό (που διατίθεται δωρεάν).

Ο θηλασμός είναι η κύρια τροφή του βρέφους και το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του. Οι στερεές τροφές είναι ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ του θηλασμού και προσφέρονται ανάμεσα στα γεύματα θηλασμού. Δεν αντικαθιστούν γεύματα. Τα γεύματα τα αντικαθιστά το ίδιο το μωρό όταν είναι έτοιμο.

Μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιευτεί καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη που να υποστηρίζει ότι οι συσκευασμένες τροφές είναι απαραίτητες ή έστω ότι είναι ασφαλείς για τη διατροφή του βρέφους. Ο ρόλος του γιατρού, του συζύγου κλπ είναι συμβουλευτικός και μόνο, εσείς αποφασίζετε για τη διατροφή του παιδιού.

Δεν έχετε κανένα λόγο να ψάχνετε επιχειρήματα για το αυτονόητο ή για να τους πείσετε. Είναι δική τους υποχρέωση να ψάξουν και να βρούνε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις που να υποστηρίζουν τις απόψεις τους.

Ο παιδίατρός σας δυστυχώς σας δίνει συμβουλές για μωρά που δεν θηλάζουν γιατί προφανώς ο θηλασμός του είναι το λιγότερο αδιάφορος. Τα μωρά που τρέφονται με αγελαδινό γάλα σε σκόνη κινδυνεύουν από αναιμία λόγω του υπερβολικού ασβεστίου αυτού του γάλακτος και γι αυτό πρέπει να περιορίζουν το συντομότερο δυνατό την ποσότητα που καταναλώνουν.

Τόσο το μωρό σας όσο κι εσείς αξίζετε πιο αξιόπιστες συμβουλές για την υγεία σας γιατί ο θηλασμός αφορά την υγεία σας. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις παιδίατροι που είναι και σύμβουλοι θηλασμού και μπορούν να σας παρέχουν αξιόπιστες συμβουλές στο θέμα του θηλασμού και της διατροφής το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του παιδιού.

Καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *