Κάνω καλά που δίνω το συμπλήρωμα;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Παρακάτω αναφέρω τις λεπτομέρειες που αφορούν στην περίπτωσή μας.

Επειδή ήθελα να θηλάσω αποκλειστικά, ο παιδίατρός μας ζήτησε εξ αρχής να έχουμε ζυγαριά για να ζυγίζουμε το παιδί και να παίρνει τουλάχιστον 150 γραμμάρια την εβδομάδα.

Τις πρώτες 4 εβδομάδες η αύξηση ήταν 110, 160, 160 και 80 γραμμάρια. Την 36η ημέρα που πήγαμε στο γιατρό, είδε ότι το μωρό είχε πάρει σχεδόν 500 γραμμάρια από το βάρος εξόδου και το χαρακτήρισε ισχνό, χωρίς να έχει αναπτύξει λιπώδη ιστό.

Από την 37η ημέρα ξεκινήσαμε μικτή διατροφή. Σε κάθε γεύμα τον βάζω πρώτα στο στήθος για 30 περίπου λεπτά και στη συνέχεια του δίνω ξένο γάλα 90-120 ml Όσο καιρό θήλαζα αποκλειστικά, οι θηλασμοί διαρκούσαν 1,5 ώρα περίπου ο καθένας και στις 3 ώρες από την αρχή τους το μωρό πάλι πείναγε.

Κάνω καλά που δίνω το συμπλήρωμα; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αυξήσω την παραγωγή μου ή μήπως το πρόβλημα δεν είναι στην ποσότητα του δικού μου γάλακτος αλλά στην ποιότητα; Πρέπει να κάνω κάτι στη δική μου διατροφή για να βελτιώσω το γάλα μου;

Ανησυχώ πως με αυτή την τακτική θα μειωθεί η παραγωγή μου και σύντομα δε θα μπορώ να θηλάσω… Υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσω το ξένο γάλα που δίνω και το μωρό να καλύπτεται με το δικό μου;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μάχη Σ., Περισσός, Αθήνα

Οδηγείστε γρήγορα σε αποθηλασμό χωρίς λόγο. Μου αναφέρετε όλους τους συνήθεις μύθους που αφορούν το θηλασμό και δυστυχώς σας αξίζει καλύτερη καθοδήγηση.

Ευτυχώς είστε στην Αθήνα όπου πολλοί πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας, παιδίατροι και μη, θα μπορούσαν να σας εκτιμήσουν και να δουν πως θα γίνει αποτελεσματικότερος ο θηλασμός, πως θα αυξηθεί η παραγωγή σας σε γάλα – πράγματα για τα οποία ο δικός παιδίατρος δεν ασχολήθηκε ποτέ – και πως θα απαλλαγείτε σταδιακά από το συμπλήρωμα.

Η άμεση επίσκεψη σε ειδικό είναι κάτι απλό αλλά επείγον, θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα για σας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *