Τράπεζα γάλακτος και αντλήσεις

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Η κόρη μου είναι τώρα 3,5 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά.

Σε 1,5 μήνα περίπου θα επιστρέψω στη δουλειά και θέλω να δημιουργήσω τράπεζα γάλακτος. Θα λείπω 3-5 ώρες από το σπίτι, άρα χρειάζομαι περίπου 2 γεύματα. Πόσο χρόνο πριν πρέπει να ξεκινήσω την τράπεζα γάλακτος;

Από όταν σαραντίσαμε αντλώ ένα γεύμα κάθε μέρα (2 αντλήσεις συνήθως κάνω για 100-120γρ) και της το δίνει με μπιμπερό ο μπαμπάς για να συνηθίσει να πίνει με μπιμπερό, χωρίς να ανησυχούμε για το πόσο τρώει. Ανησυχώ μήπως με τις αντλήσεις κάνω κακό στην παραγωγή μου.

Πόσες φορές μπορώ να αντλώ και για πόση ώρα; Πριν ή μετά το θηλασμό; (Η κόρη μου τρώει από το ένα στήθος σε κάθε γεύμα, οπότε μπορώ να αντλώ αμέσως από το άλλο;) Επίσης,έχω απλό θήλαστρο, μήπως χρειάζομαι νοσοκομειακό όταν οι αντλήσεις γίνουν πιο συχνές;

Ευχαριστώ!

Νικολέττα Μ. Π. Φάληρο

Καλημέρα Νικολέττα,

Όταν θα επιστρέψεις στην δουλειά η κόρη σου θα είναι περίπου 5 μηνών. Εάν λείπεις μόνο μικρά χρονικά διαστήματα (3 ώρες) και την θηλάζεις πριν φεύγεις και αμέσως όταν γυρίσεις πολλές φορές δεν θα είναι ανάγκη να φάει όταν θα λείπεις. Όταν θα λείπεις για πιο πολύ ώρα θα χρειαστεί σίγουρα να πάρει ένα γεύμα με μπιμπερό.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν αρχίσεις δουλειά είναι καλή εποχή να ξεκινήσεις να βγάζεις και να αποθηκεύεις το γάλα σου.

Καλή ώρα για άντληση είναι το πρωί, περίπου 1 ώρα αφού έχει φάει το μωρό. Επίσης μπορείς να βγάζεις γάλα κάθε φορά αφού η μικρή πίνει μόνο από το ένα στήθος.

Όσο πιο συχνά αδειάζουν τα στήθη τόσο πιο πολύ γάλα παράγεις. Η αντλήσεις θα σου αυξάνουν την παραγωγή.

Άμα χρειαστεί να λείψεις παραπάνω από 3-4 ώρες σίγουρα θα είναι καλύτερα να βγάλεις το γάλα σου στην δουλειά, για να μην γεμίσει πολύ το στήθος σου. Καλό θα ήταν να συζητούσες το θέμα στην δουλειά σου και να σου δοθεί η δυνατότητα να κάνεις ένα διάλειμμα 20 λεπτών κάθε 3 ώρες για να αντλείς γάλα. Δεν θα χρειαστείς νοσοκομειακό θήλαστρο, φτάνει ένα ηλεκτρικό θήλαστρο που αντλεί και της δυο μεριές συγχρόνως.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *