Συνεχής γογγυσμός και πράσινες κενώσεις

Συνεχής γογγυσμός και πράσινες κενώσεις

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Γεια σας,

Ο γιος μου 2 μέρες πριν κλείσει τον πρώτο του μήνα άρχισε να κάνει διάρροιες (7 μέσα σε 1 ώρα) και ανέβασε πυρετό 38,1. Οπότε πήγαμε στο νοσοκομείο οπου και νοσηλεύτηκε για 5 μέρες ακολουθώντας αγωγή με αντιβίωση.

Είχαμε λίγο αίμα στις κενώσεις και έκανε και 2 εμέτους ρουκέτες. Μέσα στην κλινική μας είπαν να του δώσω ειδικό γάλα το Almyron Pepti σε περίπτωση που υπάρχει αλλεργία στο γάλα για να το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Κάναμε όλου του είδους τις εξετάσεις, Μeyer, καλλιέργεια ούρων, κοπράνων, ονπ, crp και ανοσοσφερίνη. Όλα ήταν φυσιολογικά εκτός από τη crp που ήταν ελαφρώς αυξημένη 1.1, τη Μeyer που βγήκε θετική και τον αιματοκρίτη που την πρώτη μέρα της εισαγωγής ήταν 29 ενώ τη μέρα που πήραμε εξιτήριο ήταν 23 οπότε κάναμε μια αναιμία.

Τις πρώτες μέρες έτρωγε το γάλα που μας δώσανε μια χαρά, από τις 3 μέρες και μετά άρχισε να κλαίει και να τεντώνετε κάθε φορά που έκλαιγε σε σημείο που από το σφίξιμο 2 φορές έβγαλε το γάλα που έφαγε.

Όταν γυρίσαμε στο σπίτι μιλήσαμε με την παιδίατρο μας και μας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να τρώει το παιδί το Almyron Pepti και να γυρίσουμε στο ΝΑΝ sensitive που μας είχε πει η ίδια από την αρχή τότε λόγω δυσκοιλιότητας που αντιμετώπιζε ο μικρός. Ενώ λοιπόν γυρίσαμε στο ΝΑΝ sensitive πάλι, μετά από μια εβδομάδα άρχισαν οι κενώσεις του μικρού να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, δύσοσμα και δυσκοιλιότητα πάλι και να κλαίει κάθε φορά που τρώει και το ΝΑΝ sensitive επισης.

Για την αναιμία αρχίσαμε εδώ και 2 μέρες τις σταγόνες σιδήρου. Επίσης, η γενική κατάσταση του παιδιού ειναι οτι ειτε θα κοιμάται, ειτε θα γκρινιάζει – κλαίει συνεχώς. Έχει ένα συνεχή γογγυσμό και σφίγγετε όλη την ώρα που θα είναι ξύπνιος. Κάποιες μητέρες “της παλιάς σχολής” λένε να βάλω ρυζάλευρο στο γάλα να ηρεμήσει το στομαχακι του.

Είναι κολικοί αυτοί οι πόνοι που έχει; μήπως είναι κάποια αλλεργία στο γάλα; Οι κενώσεις του γιατί είναι πράσινες; Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Το καλό είναι ότι γεννήθηκε 3010 gr και τώρα είναι 40 ημερών και είναι 4650gr οπότε παίρνει καλό βάρος.

Σας παρακαλώ πείτε μου τις συμβουλές σας.
Βαλέρια Μ., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Βαλέρια,

ο γιος σας από αυτά που περιγράφετε πέρασε γαστρεντερίτιδα. Από αυτά που μου λέτε δεν μπορώ να συμπεράνω κάποια αλλεργία, δεν νομίζω ότι είναι πιθανό.

Αυτά που περιγράφετε τώρα μοιάζουν με δυσανεξία στη λακτόζη. Χρειάζεστε καλή εκτίμηση, ιστορικό, κλινική εξέταση και παρακολούθηση από παιδίατρο, με την πιθανότητα της δυσανεξίας στη λακτόζη – που συμβαίνει συχνά σε βρέφη μετά από γαστρεντερίτιδα – κατά νου.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *